Megosztás
2020.8.16. |

Törvénysértő építkezések, természetpusztítás, vizuális terror – nyomul a NER Tihanyban. A Párbeszéd jogi eszközökkel próbálja megfékezni az épített és természeti örökséget veszélyeztető inváziót.

 

Tihany 2010 előtt, a NER-térfoglalás kezdetéig az ország legegységesebb, legautentikusabb arculatú települése volt: terméskő-díszítésű, fehérre meszelt, nád- vagy cseréptetős házaival, kivételes panorámájával joggal tartott igényt az UNESCO világörökségi státuszára. Mára az egykori idillből semmi sem maradt: a nemzeti parki területen fekvő falut a rendszerhű oligarchák fokozatosan a hagyományokra fittyet hányó luxuslakóparkká építik át az illetékes hatóságok aktív közreműködése vagy csendes közönye mellett. A Balaton-part legdrágább településén a ki tudja, milyen úton megvagyonosodott politikusok és politikusfeleségek után megjelent Mészáros Lőrinc is: az Orbán-közeli stróman papíron egy gyümölcsöskertet – a valóságban egy jogszerűtlenül felépített, ízléstelen, úszómedencés palotát – vásárolt félmilliárd forintért, azaz egy átlagos magyar munkavállaló kétszáz évi nettó jövedelméért.

 

Tihanyban bevett gyakorlattá vált, hogy a kormánypárthoz kapcsolódó politikusok és „üzletemberek” az építési, környezet- és tájképvédelmi előírásokra fittyet hányva építkeznek és terjeszkednek, megsemmisítve a félsziget egyedülálló épített és természeti örökségét. Ez a folyamat az idei évben látványosan felgyorsult, mintha a NER-elit a járvány és a válság tartósságára számítva védett narancsligetté, a külvilágtól elszigetelt oligarcha-rezervátummá akarná formálni a Balaton gyöngyszemét: újabban már plázák és lakótelepek épülnek állami támogatásból, a rozsdaövezeteknek szánt adókedvezményeket is kihasználva.

 

A Párbeszéd a maga eszközeivel megpróbál föllépni a fideszes területrablás ellen: feljelentést teszünk, és a kormányhivatalhoz fordulunk a nyilvánvalóan jogsértő, a jogszabályokat kijátszó Mészáros-villa és a többi hasonló visszásság ügyében. A Balaton és Tihany nem az Orbán-rendszer új földesuraié, hanem mindenkié: nem fogjuk hagyni, hogy a telhetetlen narancsbárók bekebelezzék.

 

 

Budapest, 2020. augusztus 16.

Kocsis-Cake Olivio,

a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese

 

(Fotó: H. Szabó Sándor / MTI)