Megosztás
2015.10.27. |

Elképesztő ötlettel próbálja az Orbán-kormány tovább finanszírozni politikai túlélését: miután sikerült az összes energiaszolgáltatót veszteségessé tenni az elhibázott árszabályozással és a különadók sokaságával, a további rezsicsökkentést nem fenntartható módon, az energiahatékonyság növelésével, hanem a nukleáris pénzügyi alap felélésével akarják megoldani. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a törvénytelen, a magyar és az európai jogot sértő lépés a következő generációk nyakába varrná a felhalmozott atomszemét eltakarítását. 

 

A Paksi Atomerőmű évente 20 milliárd forintot fizet a nukleáris alapba a kiégett fűtőelemek és a leszerelési hulladék majdani eltakarításának finanszírozására. A PM már többször jelezte, hogy az említett összeg kevés a várhatóan ezermilliárdos hulladékkezelési költségekre, és végül adófizetői pénzekből kell majd kifizetni a paksi áram árába be nem épített költségeket. Most viszont egy, a sajtó által megszellőztetett titkos kormányterv szerint ezt a minimális keretet is felélnék: Paksot mentesítenék a befizetésektől, a pénzt pedig rövid távon elégetnék néhány évnyi rezsicsökkentés és a féltucatnyi különadóval terhelt, kivéreztetett, tömegesen veszteségessé vált energiacég megsegítésére.

 

A PM szerint a tervek egyrészt az elhibázott energiapolitika csődjének beismerését jelentik, másrészt pedig nyíltan megsértik az atomtörvény, illetve az uniós nukleáris hulladék direktíva előírásait. Az atomszemét eltakarítását megengedhetetlen a jövő generációkra terhelni; ha a kormány fenntartható, értelmes rezsicsökkentésre vágyik, akkor támogassa végre az otthonok energiahatékonysági beruházásait (amiktől Lázár János éppen most tagadta meg az uniós támogatásokat). Az atomerőműveknek pedig meg kell fizetniük a nukleáris hulladékkezelés költségeit; ha erre nem képesek, az azt jelenti, hogy képtelenek a versenyképes árú termelésre, és akkor nincs helyük a magyar energiarendszerben. 

 

A kormány nem először éli fel a jövőt napi politikai szempontok érdekében. Ez történt akkor is, amikor a magánnyugdíj megtakarításokat a költségvetés lyukainak kitömködésére használták. Ez a politika hasznosnak tűnhet annak, aki nem néz tovább a napi politika horizontján - az ország szempontjából viszont katasztrofális.

 

 

Strasbourg-Budapest, 2015. október 27.

Jávor Benedek