Megosztás
2016.10.11. |

A CETA azoknak a nagyvállalatoknak a trójai falova, amelyek csökkenteni akarják az élelmiszerbiztonság, egészségvédelem, környezetvédelem szintjét és lehetővé tenni a génmódosított élelmiszerek terjedését. A Fidesznek most kellene aggódnia a magyar szuverenitás és érdekek sérülése miatt! A Párbeszéd követeli, hogy a magyar kormány forduljon az Európai Bírósághoz és kérje állásfoglalásukat a nagyvállalatokat védő választott bírósági rendszer uniós jogszerűségéről!

Az Országgyűlés ma dönt arról, hogy felhatalmazza a kormányt a CETA aláírására. A Párbeszéd szerint ez a szabadkereskedelmi egyezmény nem jár számottevő gazdasági előnnyel hazánk számára, ugyanakkor komoly károkat okozna a magyar környezetvédelemnek, élelmiszerbiztonságnak és tönkreteheti a magyar mezőgazdaságot.

A kormánynak és a Fidesznek most kellene igazán aggódnia a magyar szuverenitás és érdekek sérülése miatt. Ugyanis a multicégek egy nemzetközi választott bíróságon támadhatnák meg azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek a magyar emberek egészségét és környezetét védik, ha azok sértenék a nemzetközi nagyvállalatok üzleti érdekeit.

A Párbeszéd támogatja a zöld civilek követelését, hogy a magyar kormány forduljon az Európai Bírósághoz és kérje állásfoglalásukat a nagyvállalatokat védő választott bírósági rendszer uniós jogszerűségéről, addig ne írják alá az egyezményt!


Budapest, 2016. szeptember 11.
Szabó Rebeka szakpolitikus

 

Mindenki számít!
Csatlakozz!