Megosztás
2021.1.20. |

 

A koronavírus-járvány az emberek életének valamennyi területére komoly hatással van, így a munka világára is. Míg a home office hatásosságából okulva számos vállalkozás döntött úgy, hogy a későbbiekben is ezt a munkamódszert alkalmazza, addig a négynapos munkahét is egyre nagyobb körben válik bevetté. A Párbeszéd határozati javaslatával szorgalmazza ennek alkalmazását.

 

Egyre több hír szól arról, hogy mind külföldön, mind Magyarországon vállalatok sora vezeti be a négynapos munkahetet. Pár évtizede elképzelhetetlennek tűnt, hogy a szombatok pihenőnapok legyenek, ma pedig egyre több lépést tesz a világ a négynapos munkahét irányába – ezzel pedig nemcsak a dolgozók, de a munkáltatók és a vállalatok is számtalan pozitív hozadékot érhetnek el.

 

A nemzetközi példák rendre azt mutatják, hogy a munkaidő csökkenése együtt jár a hatékonyság és a termelékenység növekedésével, emellett a dolgozók munkamorálja, életminősége is pozitív irányba változik, a környezeti hatásokról nem is beszélve. Tekintettel a fentiekre, a Párbeszéd határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlés elé, amelyben a négynapos munkahét bevezetését szorgalmazza – egyelőre – a veszélyhelyzet idejére.

 

A javaslat értelmében a munkavállalók főszabály szerint heti négy napban, hétfőtől csütörtökig nyolc órában dolgoznak, de a munka jellegére való figyelemmel heti öt napot is elrendelhet a munkaadó – ebben az esetben a napi munkaidő hétfőtől csütörtökig hét óra, pénteken négy óra. A munkaidő átalakulása nem eredményezheti a bérek csökkenését, a négynapos munkahéttel kapcsolatos költségeket illetően a munkáltatók állami támogatást kérhetnek.

 

 

Budapest, 2021. január 20.

Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese