munkajogok_megsértése
Megosztás
2014.7.30. |

A kormány által „stratégiai partnerré” kinevezett cégek láthatóan feljogosítva érzik magukat a munkavállalói jogok rendszeres megsértésére. A legutóbb a Hankook gumigyárnál kipattant munkaügyi botrány nyomán az Együtt-PM a stratégiai partnerség intézményének felülvizsgálatát és a jogsértő vállalkozásoknak az állami kedvezményekből történő kizárását kezdeményezi.

 

Tavaly év végén a Jabil Circuit Magyarország Kft.-ről írta meg a sajtó, hogy egy tömeges elbocsátás előtt durván jogsértő módszerekkel igyekszik megelőzni a végkielégítések kifizetését. Most egy másik „stratégiai partner”, a Hankook szerepel a hírekben azzal, hogy a vállalatvezetés lehetetlenné teszi a cégnél a szakszervezetek működését, és az elfajuló viszonyok miatt nemrég az egyik szakszervezeti vezetőt egy munkaügyi megbeszélésről a mentő vitte el, ráadásul jogellenesen még fel is mondtak neki.

Az ilyen és hasonló esetek közös jellemzője, hogy úgy tűnik, a stratégiai partnerséget a programba bevont cégek egyfajta menlevélként értelmezik: úgy tesznek, mintha kormányzati menlevelet kaptak volna a munkavállalói jogok megsértésére.

 

Az Együtt-PM szerint egy felelős kormánynak nem egyedi megállapodásokkal, hanem kiszámítható jogi környezettel és a mindenkire egyformán kötelező szabályok betartatásával kell megteremtenie a gazdaság fejlődésének alapjait. A stratégiai partnerség intézménye az elharapózóban lévő káros gyakorlat miatt sürgős felülvizsgálatra szorul. Akik pedig vétenek a Orbán-kabinet által már amúgy is drasztikusan meggyengített magyar munkaügyi jogszabályok ellen, azokat a jövőben minden állami kedvezményből és üzleti lehetőségből (ide értve a közbeszerzéseket is) ki kell zárni.

Az Együtt-PM szolidaritásáról biztosítja és támogatja a jogsérelem miatt augusztus 4-re bejelentett szakszervezeti tüntetést.

 

Budapest, 2014. július 30.

 

Karácsony Gergely, az Együtt-PM társelnöke,

 

Szabó Zsolt, a PM dunaújvárosi önkormányzati képviselője

 

 

(kép: tenytar.blog.hu/)