Jávor Benedek
Megosztás
2019.5.2. |

Az MSZP-Párbeszéd a kormány Magyarországot "újfasiszta irányba terelő" külpolitikájának megváltoztatását sürgeti Matteo Salvini olasz belügyminiszter, kormányfőhelyettes csütörtöki budapesti látogatása kapcsán.

    Mester Barnabás, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje, EU-szakértője egy az Országház előtti Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Matteo Salvini és a hétfőn érkező Heinz-Christian Strache oszták alkancellár, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője "tájidegen" Budapesten, nincs helyük Magyarországon, nincs helyük az európai közösségben, Orbán Viktornak sincs helye az európai közösségben, ha velük barátkozik.
    Az nem egy külpolitikai terv, hogy újfasiszta irányba terelik Magyarország európai politikáját - mondta.
    Közölte, Orbán Viktornak egy hónapja van arra, hogy megváltoztassa az irányvonalat, azt követően egy olyan európai politikára kell áttérni a szélsőjobboldali, gyűlöletkeltő propaganda helyett, amely elkötelezetten Európa-párti, az eurózóna felé tartó és a közös európai megoldások mellett van.
    Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője "penetráns marhaságnak" nevezte a populisták találkozását, mert Matteo Salvini támogatja a menekültek európai szétosztását, míg Orbán Viktor ellenzi azt.
    Szerinte ezeket a politikusokat Vlagyimir Putyin orosz elnök köti össze, ők az orosz befolyás előre tolt helyőrségei, egyetlen feladatuk van, hogy gyengítsék az európai egységet.
    Elmondta, a Salvini-Orbán-féle populizmusnak egyszer és mindenkorra véget kell vetni.
    A két politikus sajtótájékoztatóján egy-egy olyan táblát tartott, amelyen Benito Mussolini olasz diktátor és Horthy Miklós kormányzó, valamint Orbán Viktor és Matteo Salvini közös fotója volt látható. A táblára azt írták: A történelem ismétli önmagát!; Mi nem kérünk belőle!.

 

MTI