Megosztás
2016.10.31. |

A Párbeszéd Magyarországért olyan intézkedéseket javasol, amelyek megfelelő és méltó lakáskörülményeket biztosítanak Magyarországon mindenki számára - mondta V. Naszályi Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja, I. kerületi önkormányzati képviselő hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a Habitat for Humanity adatai szerint Magyarországon több mint 30 ezren élnek az utcán, 100 ezer családban lekapcsolták a víz-, villany- és fűtésszolgáltatást, és 15 ezer családot fenyeget közvetlenül a kilakoltatás veszélye.

A párt ezért javasolja a közösségi bérlakás-szektor kialakítását, amely révén 4 év alatt 100 ezer szociális bérlakást és 25 ezer kollégiumi férőhelyet lehetne teremteni. Kezdeményezik szociális lakásügynökségek felállítását, amelyek a magánlakásokat is bevonnák a szociális bérlakások rendszerébe, illetve a társasház-építkezéseket is részvételre köteleznék.

Az Elsőként lakhatást!-programmal az utcán élőknek nyújtanának segítséget, mert - mint mondta - a lakhatás nem cél, hanem eszköz arra, hogy "valaki vissza tudjon térni a társadalomba". A devizahitelesek lakásproblémáit a nemzeti eszközkezelő segítségével szeretnék megoldani, az önkormányzatok számára pedig központi támogatást adnának arra, hogy lakhatási és egyéb támogatást tudjanak nyújtani a helyben lakóknak.

A politikus szerint az európai uniós forrásokat a kormány saját magára költi. Hozzátette: a támogatás megfelelő felhasználásával önerő nélküli lakásfelújítási programot lehetne indítani. Mint mondta, a 2017-es költségvetés továbbra sem a legszegényebbeket, legelesettebbeket támogatja, hanem csak a gazdagok számára nyújt lakásmegoldásokat a csok-kal és a nok-kal.

A hajléktalan-ellátással kapcsolatban egy kérdésre válaszolva kifejtette: jelenleg a fővárosban 9500 férőhely van, miközben 10 ezer fölött van a hajlék nélküliek száma. Hangsúlyozta: a hajléktalan-ellátás költségvetési szempontból "nagy becsapás", mert ha valakinek ahhoz nyújtanak támogatást, hogy a bérelt vagy saját tulajdonú lakásában tudjon megmaradni, az harmadannyi pénzbe kerülne, mint a hajléktalan-ellátásban ellátni valakit.

 

Forrás: figyelo.hu

 

Mindenki számít!
Csatlakozz!