Megosztás
2016.11.23. |

A Roszatom nyilatkozata alapján az osztroveci atomerőmű építése során korábban leejtett és a belorusz fél által visszautasított sérült reaktortartály Paksra is kerülhet. A Párbeszéd EP-képviselője elképesztőnek tartja a Roszatom hozzáállását és tart tőle, hogy az eddig is mindenben a Roszatom érdekeit képviselő magyar kormány elfogadhatónak találja az orosz javaslatot.

Jávor Benedek szerint sorozatos problémák adódnak a Paks II prototípusának számító erőművekkel. Korábban a Szentpétervár melletti Leningrád 2 atomerőmű építése során egy orosz nukleáris munkatárs leleplező adatközlései nyomán megdöbbentő biztonsági és műszaki hiányosságokat hozott nyilvánosságra a Green World orosz környezetvédelmi szervezet. Az első üzembe álló harmadik generációs orosz atomerőmű Novovoronyezsben a közelmúltban - alig három hét működés után - leállt, mert rövidzárlat következtében működésképtelenné vált a generátor.

Még idén júniusban pedig a magyar kormány maradéktalan bizalmát és támogatását élvező Roszatom a fehéroroszországi osztroveci atomerőmű építése során egyszerűen leejtette a reaktortartályt. A belarusz kormányzat akkor teljesen egyértelműen a reaktortartály cseréjét kérte az orosz cégtől.

Az S&P Platts közlésére hivatkozva Jávor azt állítja, hogy a Roszatom szerint a sérült reaktortartályt, némi javítás után, bárhol felhasználhatják a jövőben építendő atomerőművekben. Az orosz cég a lehetőségek között külön nevesítette Paks II-t is.

A képviselő szerint egy korábban már sérült – Fehéroroszország által is cserére kötelezett - reaktortartály beépítése semmilyen körülmények között nem elfogadható. Elképesztőnek nevezte a Roszatom ötletét, ami mindent elmond a cégben uralkodó biztonsági kultúráról. Jávor ugyanakkor aggodalmának adott hangot, hogy az eddig is Roszatom-lobbistaként tevékenykedő magyar kormány nem fog ellenállni az orosz szándékoknak, így Paksra egy egyébként is problémás atomerőmű típus kicsit sérült, de "Lázár Jánosnak még jó lesz!" megjelölésű alkatrészei kerülhetnek. Jávor Benedek a miniszter válaszát követeli arra a kérdésre, hogy milyen a garanciákat tud adni arra, hogy ez nem következhet be?


Brüsszel-Budapest, 2016. november 23.

Jávor Benedek a Párbeszéd európai parlamenti képviselője

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!