eltűnt gyermekek
Megosztás
2018.5.25. |

Tavaly 19024 gyermeket és fiatalkorút tartottak nyilván eltűnként.  Ez 44 százalékos növekedés az öt évvel korábbi adatokhoz képest.  Mi vezethetett ehhez a drámai növekedéshez? Az Orbán-kormány kötelessége, hogy megoldja a szakemberhiányt és a forráshiányt a gyermekvédelmi rendszerben.

A családokban a gyermekekkel folytatott személyes kommunikáció napi átlaga nem éri el még a negyedórát sem, vagyis hiányzik az ideális szülő-gyermek kapcsolat. A szülők túlhajszoltak, a gyermekek a jelenlegi oktatáspolitikának köszönhetően túlterheltek. Ez a hiány különösen aggasztó lehet, amikor a család, vagy a gyermek krízishelyzetben van: válás, haláleset, a kortárscsoport általi elutasítottság érzése.

Még súlyosabb a veszélyeztetett gyermekek, kamaszok helyzete. Éljenek akár családban vagy gyermekotthonokban. Ezekben az esetekben nem csak az érzelmi kötelék, hanem a biztonságot jelentő szülői modell is hiányzik. Sok esetben életük során nem csak szemlélői de elszenvedői is a családon belüli erőszaknak, szexuális erőszaknak. Áldozatai lehetnek a prostitúcióra való kényszerítésnek is.

Ezek nemcsak intézményi, hanem társadalmi problémák is, nem tudja megoldani a forrás- és szakemberhiányos gyermekvédelmi és szociális ellátórendszer. A Párbeszéd többször hívta fel a figyelmet a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítésének szükségességére és a gyermekvédelmi alapellátás forrásainak drasztikus emelésére. Ezen kívül a kormánynak kötelessége, hogy még több anyagi támogatást adjon a témával foglalkozó civil szervezeteknek, a felvilágosító és bevonó programok számának növelésével.

 
Budapest, 2018. május 25.
Hegyesi Beáta
a Párbeszéd elnökségi tagja, szakpolitikus