Párbeszéd párt
Megosztás
2018.1.12. |

A székely autonómia törekvések egy helyben állnak, mert a magyar kormány csupán látszatintézkedéseket tesz, miniszterelnöki megbízottat jelöl ki, de valódi segítséget nem ad Székelyföldnek. A Párbeszéd szerint a helyiek igényei a legfontosabbak, és az, hogy a magyar kormány segítségével az ott élő románok és székelyek között párbeszéd induljon el.

A legsötétebb középkort idézi a román miniszterelnök székelyekre vonatkozó kijelentése. A Párbeszéd szerint civilizált, unióhoz tartozó kormány vezetője ilyet nem mondhat, ezért azonnal bocsánatot kell kérnie, ezek a kijelentések az EU nemzetiségi kisebbségeket védő jogszabályait is sérthetik.

A székely autonómia törekvések évek óta nem haladnak előre, a magyar kormány évek óta nem segíti érdemben az ott élő magyarság céljait, csupán látszatintézkedéseket tesz: miniszterelnöki megbízottat jelöl ki, konferenciákat tart, de mindig csak beszél az autonómiáról, sem diplomáciai sem politikai döntéseket nem hoz. 

A Párbeszéd szerint a magyar kormánynak elő kell segítenie a párbeszédet a helyiek között. A párt szerint a közös nevező megtalálása lenne a feladat. Székelyföld autonómiájának kérdése nincs elintézve azzal, hogy számos kormányzati épületen kint van a székelyzászló.

Budapest, 2018. január 12.
Párbeszéd Magyarországért

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!