Megosztás
2015.3.2. |
Kötelezettségszegési eljárás indul a magyar kormány ellen az uniós energiaszabályozás sorozatos megsértéséért. Ezzel az Orbán-kabinetnek immár papírja lesz róla, hogy amit az energiapiacon művel, az nem csak a józan ésszel és a magyar fogyasztók érdekeivel, de az EU előírásaival is ellentétes. Bár a hírekben ez nem szerepel, de az eljárás véget vethet a Fidesz-közeli MET kivételezett helyzetéből fakadó harácsolásának is. 
 
 
A Fidesz máris beindította a mantrát arról, hogy Brüsszel a rezsicsökkentést támadja, ezért fontos tisztázni néhány kérdést.
1. Az eljárás a 2011-es harmadik energiacsomag átvételének elmulasztásáért indult, amikor még szó sem volt rezsicsökkentésről.
 
2. Ahol a harmadik energiacsomagot következetesen végrehajtották (mint például Csehországban), ott az energiaárak az elmúlt években a magyarországiaknál kedvezőbben alakultak, méghozzá piaci alapon.
 
3. Az EU és Magyarország között az egyik vitapont a tarifaszerkezet: Magyarországon rakódik a legtöbb adó és díj az energiaárakra, ami egyértelműen fölfelé nyomja az árakat, miközben ellehetetleníti az elengedhetetlenül szükséges beruházásokat az energiaszektorban.
 
4. A fő konfliktusforrás, hogy a szolgáltatók egyenlő feltételekkel férnek-e hozzá az ausztriai Baumgartent Magyarországgal összekötő gázvezeték határkeresztező kapacitásaihoz. A szabadpiacon ugyanis jelenleg olcsóbb a gáz, mint Magyarországon, ám ehhez csak két szereplő fér hozzá,az MVM és az E.On, ami az Európai Bizottság  szerint a versenyjogi szabályokkal ellentétes. Amit ehhez a hozzátehetünk, hogy a kormány által létrehozott helyzet még korruptabb, mint amilyennek látszik. A hozzáféréshez jutott E.On gázüzletágat a kormány azóta felvásárolta, az MVM pedig arcpirító korrupciós akció keretében a rendelkezésre álló kapacitást azonnal továbbszerződte egy offshore hátterű oligarcha-cégnek, a MET-nek, amely a simlis üzlet eredményeként 2012-ben 50 milliárd forint osztalékot juttatott titokzatos tuljadonosainak - köztük Garancsi Istvánnak, Orbán egyik legfontosabb strómanjának.  Ennek az órisámutyinak tehet be az EB eljárása - nem csoda, hogy a kormány idegeskedni látszik.
Sokadszorra derül ki, hogy a Brüsszel ellen vívott „szabadságharc” mekkora átverés: megint az EU-nak kell megvédenie a magyar embereket – ezúttal a kormányzati segítséggel az energiapiacon kalózkodó, Orbán-közeli oligarchákkal szemben. A PM elvárja, hogy az Orbán-kormány vonja le a konzekvenciákat, és ne a magyar adózókkal fizettesse meg az energiapiaci mutyi utáni büntetést.
 
Budapest, 2015. március 2.
Jávor Benedek, EP képviselő