Megosztás
2017.1.10. |

A kormányokon és fővárosi vezetéseken átívelő korrupció miatt a magyar adófizetők számára jó eséllyel további tízmilliárdokba kerül majd az így is rekord-drágán modernizált 2-es metró. A Párbeszéd szerint ugyanakkor nincs rá magyarázat, hogy ha valóban visszaélés történt, akkor annak feltárása miért tartott hat évig: erős a gyanúnk, hogy a sokasodó jelenkori metróbotrányokról próbálják elterelni figyelmet a felmelegített történettel.

Testre szabott, megbundázott közbeszerzési pályázattal nyert a francia Alstom a 2-es metró szerelvény-beszerzési pályázatán – állítja egy ifjú fideszes a híradóban, Tarlós István pedig szomorúan bólogat, mint aki most hall ilyesmiről először. Könnyen lehet, hogy a jó tíz éves sztori valós (a beszerzésről 2006-ban döntöttek), ám egyrészt a névre szóló közbeszerzésekből azóta a Fidesz egész rendszert épített, másrészt 2010 óta ők kormányoznak, náluk van az ügy összes dokumentuma – kevéssé hihető, hogy hat év kellett a papírok elolvasásához. Sokkal valószínűbb, hogy a habonyi kommunikációs iskolát követve a naponta lerobbanó, kigyulladó, eltévedő metrók botrányait igyekeznek elszürkíteni a régi históriával.

A Párbeszéd szerint üdvözlendő, ha mostantól főbenjáró bűn lesz a Fidesz-központban kiválasztott nyertesekre szabni a közbeszerzési pályázatokat. Ettől azonban még tény, hogy Magyarországon és a fővárosban változatlanul rendszerszintű a korrupció, ami most újabb tízmilliárdokba kerülhet az adófizetőknek. Ha valóban korrupt volt az Alstom-szerződés, akkor azt már 2010-ben föl lehetett volna bontani – ehelyett sikerült az egész szisztémát az Orbán-kormány alatt lekopírozni a 4-es metrónál, amelynek a brüsszeli vizsgálódás nyomán ugyancsak tízmilliárdos nagyságrendű támogatásvesztés lehet a következménye.

A korrupciómentesítéssel maximálisan egyetértünk, de azt javasoljuk a kormány és a főváros jelenlegi irányítóinak: ha igazán sokat akarnak spórolni az országnak, kezdjék inkább magukon.


Brüsszel-Budapest, 2017. január 10.
Jávor Benedek európai parlamenti képviselő

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!