Megosztás
2020.8.31. |

A koronavírus-járvány legváratlanabb hozadéka munkaügyi szempontból a szabadságok kérdésessége. A veszélyhelyzet alatt ezrek kényszerültek kényszerszabadságra, így az év hátralévő részében már nem vehetnek ki több szabadnapot. Ez leginkább a kisgyermeket nevelőknek probléma, helyzetükre azonnal megoldást kell találni. Ennek részleteiről írásbeli kérdés formájában érdeklődtem az illetékes minisztériumnál. Schanda Tamás válaszában a munkahelyvédelmi lépésekről tájékoztatott, a szabadságokat még csak nem is érintette.

 

A járvány második hulláma a vártnál két-három héttel előbb érkezett meg, így egybeesik a szeptemberi iskolakezdéssel. A diákok és a pedagógusok kiemelten veszélyeztetett helyzetben vannak, az oktatási intézmények járványügyi gócpontokká válhatnak – a megfelelő biztonsági intézkedések elengedhetetlenek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának válaszai alapján bebizonyosodott, hogy a kormány nem tette meg a szükséges intézkedéseket a holnapi tanévkezdés kapcsán. A tavaszi tapasztalatok alapján indokolt új tesztelési protokollt bevezetni, az iskolákat megfelelő minőségű és mennyiségű védőfelszereléssel ellátni. Az államtitkári válaszból nem derült ki, hogy a szükséges lépéseket megteszik-e, cserébe megtudhattuk, hogy mekkora mértékben nőtt a pedagógusok bére az elmúlt években.

 

Ugyanígy megválaszolatlan maradt az a kérdés, hogy az idősebb pedagógusok biztonságát mivel garantálja a kormány. Magyarországon az oktatási rendszer munkaerejének nagy részét – az egészségügyéhez hasonlóan – idősebb, akár nyugdíjas dolgozók teszik ki, rájuk nézve sokkal veszélyesebb egy ilyen járvány – éppen ezért elengedhetetlen külön intézkedésekkel garantálni biztonságukat.

 

Fontos kérdés, hogy a kormány milyen formában kompenzálja a tanárokat, akik számos esetben saját – egyébként arcpirítóan alacsony – keresetükből vásárolták meg a szükséges digitális eszközöket, hogy tanulóik megkapják a szükséges tudást, kellően felkészüljenek a tanév teljesítésére. Bár több ezer laptopot juttattak el pedagógusoknak, azt nem árulta el Rétvári Bence, hogy a kormány kompenzálja-e azokat, akik saját zsebből készültek fel a digitális oktatásra.

 

A Párbeszéd szerint a szeptemberi tanévet csak komoly felkészültséggel és feltételrendszerrel lehet megkezdeni, garantálva mind a pedagógusok, mind a tanulók biztonságát. Mindenki felelőssége, hogy megfékezzük a járvány erősödését, épp ezért elvárjuk a kormánytól, hogy biztosítsa az oktatási intézmények megfelelő ellátottságát, így a vírusvédelem és a digitális oktatás szempontjából is.

 

 

Budapest, 2020. augusztus 31.

Kocsis-Cake Olivio,

a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese

 

(Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)