Megosztás
2015.3.5. |

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő felszólítja a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal hozza nyilvánosságra az Euroatom Ellátási Ügynökség levelét. Az európai parlamenti képviselő azon az állásponton van, hogy a magyar polgároknak legalább annyira joga van megismerni a paksi megállapodásokat, mint az európai intézményeknek.

 

Bizottsági információk szerint az Euratom Ellátási Ügynökség megküldte írásos véleményét az új paksi erőmű fűtőelemeivel kapcsolatos, a magyar kormány és az orosz fél között 2014. december 8-n aláírt szállítási megállapodásról. A hírek szerint az Ügynökség komoly kritikákat is megfogalmazott. Az eredeti megállapodás alapján tudomásunk szerint az új paksi reaktorok fűtőelemeit az építésért felelős orosz konzorcium szállítaná majd a Paksra, jóllehet a napokban felmerült annak lehetősége, hogy a fűtőelemeket az amerikai Westinghouse szállítsa. Amit biztosan tudunk, az az, hogy a kormány a szerződéseket titkosította, ezért nem ismeretek a szállítási szerződés részletei. 

 

Az Euratom szerződés alapján azonban, melynek hazánk az uniós csatlakozás óta szintén tagja, a kormány nem köthet ilyen jellegű megállapodást az Euratom Ellátási Ügynökség ellenjegyzése nélkül. Az Ügynökség feladata ugyanis a nukleáris energia és ellátás biztonságának és az EURATOM szerződés betartásának felügyelete, és ilyen minőségében minden harmadik féllel kötendő szállítási szerződést jóvá kell hagynia ahhoz, hogy érvényessé válhassanak. Ez a jóváhagyás válhat most kérdésessé. Ennek fényében pedig új megvilágításba kerül a Westinghouse esetleges beszállítói szerepe is.

 

Brüsszel-Budapest, 2015. március 5.