devizakárosultak
Megosztás
2017.11.6. |

A Párbeszéd újabb írásbeli kérdést intézett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez: nem visszatetsző-e, hogy a kormány az önkormányzatok devizaadósságát az elszabadult árfolyamon törlesztette, míg az állampolgárok korlátlanul viselték az árfolyamkockázatot?

Ismeretes, hogy 2011-2014. között az állam több ütemben, a Magyar Bankszövetség aktív támogatása mellett 1,3 ezer milliárd forint értékben konszolidálta az önkormányzatok devizahitel tartozásait tőke, kamat, késedelmi kamat, kezelési költség, stb. vonatkozásában.

Ezért megkérdeztük, hogy az átvállalás óta mennyi kamatot fizetett az állam, az államadóság-finanszírozás keretében, az átvállalt összeg után, illetve, hogy maradt-e olyan adósságállomány amely nem került kiváltásra? E két kérdést mintha fel sem tettük volna. Végül arra, hogy nem visszatetsző-e, hogy a kormány az önkormányzatok devizaadósságát az elszabadult árfolyamon törlesztette, míg az állampolgárok korlátlanul viselték az árfolyamkockázatot?
Erre azt az arrogáns választ kaptuk, hogy az önkormányzatok „csődbe mentek volna” ha nincs az átvállalás és akkor ennek a terheit – növekvő adókkal és csökkenő közszolgáltatásokkal – is az állampolgároknak kellett volna viselnie.

Vagyis: az állam által felhasznált, elköltött, kifizetett pénz az milyen pénz, az nem az adófizetők pénze? Az államnak nincs „önmagától” pénze, a költségeket minden esetben végül az állampolgárok állják. Milyen demagógia ez már? Ha a kormány elismeri, hogy az önkormányzatok csődbe mentek volna, annak ellenére, hogy pénzügyi, gazdasági apparátussal rendelkeztek a hitelfelvételhez, akkor, hogyan is van ez egy egyszerű állampolgár esetében? Ezzel tehát kimondják, hogy az önkormányzatok sem voltak képesek átlátni az árfolyamváltozásból eredő kockázat súlyát, de a mezei adósokat nem kellő körültekintéssel, felelőtlenséggel vádolják? Ezért viseljék egymagukban a rájuk háruló terheket. Miféle kettős mérce ez kedves Trócsányi, Varga miniszter urak és Matolcsy jegybank elnök úr?

 

Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!