parbeszed_kozlemeny
Megosztás
2020.4.13. |

Kásler Miklós a koronavírus-járvány kellős közepén folytatja az év elején elkezdett politikai tisztogatást. A Fejér megyei kórház igazgatójának és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatójának menesztése mögött semmilyen szakmai indok nincs. A koronavírus-járvány tombolása közben ilyen ámokfutást folytatni olyan felelőtlenség, amely emberek tízezreinek életét veszélyezteti, ezért a Párbeszéd az EMMI miniszterének azonnali távozását, és az igazgatók visszahelyezését követeli!

Kásler már januárban megkezdte politikai tisztogatását a kórházakban, amikor az óbudai Szent Margit Kórház vezetőjét elbocsátotta. A Párbeszéd kérésére nyilvánosságra hozták a vizsgálat dokumentumait, amelyek semmilyen szakmai indokot nem mutattak Badacsonyi Szabolcs felmentésére. Hasonló a helyzet Csernavölgyi István és Cserháti Péter helyzetében is, akiket széles körű orvosszakmai megbecsülés övez.

A gyógyításban elsősorban a tíz parancsolatra támaszkodó miniszter átgondolatlan és szakmailag teljesen indokolatlan utasításaival súlyosan veszélyezteti a biztonságos betegellátást. Nem csak, hogy a koronavírusos betegek gyógyítására nem készítette fel az intézményeket, de most azt várja el, hogy más súlyos betegségekkel küzdő emberek gyógyítását teljesen tegyék félre a kórházak. 

A Párbeszéd követeli, hogy Orbán Viktor azonnal mentse fel Kásler Miklóst és nevezzen ki végre a helyére egy szakmailag alkalmas vezetőt, akit a világjárvány közepén nem a kicsinyes bosszú vezérel, hanem aki biztosítani tudja a koronavírus betegek és több tíz ember egyéb beteg ellátását. Kásler ámokfutása tömeges katasztrófához fog vezetni a már amúgy is tragikusan megroppant egészségügyben.

Budapest, 2020. április 13.

Szabó Tímea

a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnök