Karácsony Gergely
Megosztás
2019.8.6. |

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettesi megbízatásának visszavonására szólított fel Karácsony Gergely, ellenzéki főpolgármester-jelölt keddi sajtótájékoztatóján.

    A politikus sajtóhírekre hivatkozva arról beszélt: bebizonyosodott, amit eddig sejtettek, hogy üzleti összefonódás van orosz cégek és a magyar kormányzat, illetve a főváros között, ugyanis kiderült, hogy Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes férje - aki jelenleg a londoni nagykövet - közös vállalkozást hozott létre a 3-as metróhoz szerelvényeket szállító orosz cégcsoporttal.
    Szerinte ez a hír magyarázatot ad arra, hogy a kormány miért ragaszkodott a rosszabb és drágább ajánlatot adó orosz beszállítóhoz, valamint arra is, hogy az összes felmerülő műszaki probléma után a főváros miért nem érvényesítette a jogos igényeit. A budapestieknek azért kellett kilenc milliárd forinttal többet áldozniuk és elviselniük a nyáron légkondicionáló nélküli metrókocsikat, hogy a "Fidesz oligarchái gazdagodhassanak" - fogalmazott Karácsony Gergely. 
    Hangsúlyozta: a főváros azonban még most is jogi vitában áll az orosz beszállítókkal a metrókocsik műszaki problémái miatt, így kérdés, hogy vajon ebben a vitában a városvezetés az orosz fél vagy a budapestiek érdekeit képviseli majd.
    Karácsony Gergely szerint ezt a helyzetet csak egyféleképpen lehet tisztázni, ha a főpolgármester-helyettes távozik tisztségéből, azért arra szólította fel Tarlós István főpolgármestert, hogy Szalay-Bobrovniczky Alexandra megbízatását vonassa vissza a Fővárosi Közgyűléssel.
    Az ellenzéki főpolgármester-jelölt kiemelte: arra készülnek az október 13-i önkormányzati választások után, hogy a múltból megörökölt ügyeket mind kivizsgálják és olyan városvezetést hozzanak létre, amely átlátható és korrupciómentes.        
     Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum politikusa a sajtótájékoztatón arról beszélt: olyan városvezetést hoznának létre, ahol az ilyen beszerzések mind átláthatók és nyomon követhetők, illetve minden szerződés és a beszállítók is adatai nyilvánosak. 
    A 3-as metró déli szakasza felújításának várható három hónapos csúszását kérdésre válaszolva Karácsony Gergely elfogadhatatlannak nevezte, szerinte ez a késés abba a nagy "problémagombócba" tartozik, ami ezt a beruházást jellemzi.     
    Szintén kérdésre válaszolva Karácsony Gergely kijelentette: Hunvald György nem lehet az ellenzék jelöltje sem Erzsébetvárosban, sem más kerületben. "Hunvald György nem lehet annak a politikai ajánlatnak a része, amelyet a budapestiek számára tettünk az asztalra" - fogalmazott. 
    Arról, hogy a ferencvárosi ellenzéki előválasztás egyik résztvevője, Baranyi Krisztina csalással vádolta ellenfelét, Karácsony Gergely azt mondta: hétfőn este minden érintettel egyeztetett, tisztázták a félreértést, így az előválasztás tisztességes, fair körülmények között folyhat le.

 

MTI, Budapest, 2019. augusztus 6.