Karácsony Gergely
Megosztás
2018.3.21. |

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint az Orbán-kormány politikája veszélyezteti azt, hogy Magyarország részese lehessen a megújuló és szociális Európának. Karácsony Gergely szerdán hazugságnak nevezte, hogy bevándorlóországgá tennék Magyarországot.

    Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, miután találkozott 51 ország Magyarországra akkreditált magas rangú diplomatájával Budapesten, azt mondta: arról adott tájékoztatást most - és hét eleji brüsszeli megbeszélésein is -, hogy Magyarország helye a megújuló és szociális Európában van.
    Hozzátette: az EU-ban háborús helyzetet eredményező Orbán-kormány politikája azonban veszélyezteti, hogy Magyarország is részese lehessen ennek az európai közösségnek.
    A miniszterelnök-jelölt a sajtótájékoztatón kitért arra, brüsszeli tárgyalásain elhangzott, hogy a súlyos korrupciós kockázatokkal terhelt és átláthatatlan pályázatok miatt felfüggeszthetik az uniós támogatások kifizetését Magyarországnak.
    Karácsony Gergely közölte, ha ő lesz a miniszterelnök, akkor Magyarország azonnal csatlakozni fog az uniós ügyészséghez és mindent megtesz azért, hogy az uniós pénzeket átláthatóan, a választópolgárokhoz a legközvetlenebbül eljutó módon osszák el.
    Az uniós forrásokat a humánágazatra, az egészségügyre, a szociális ellátórendszerre költik majd - mondta.
    Karácsony Gergely szerint igaztalanok, hazugok, teljesen alaptalanok azok a vádak, amelyek szerint az ellenzék arra készül, hogy bevándorlóországgá tegye Magyarországot. Kormánya nem fogja támogatni a kötelező betelepítési kvótákat, de támogatja majd az európai megoldás megtalálását, és Magyarország a végrehajtásából, például a határvédelem megerősítésével, kiveszi részét - jelentette ki.
    Megjegyezte, Magyarországon nincs migrációs nyomás, ide senki nem akar bevándorolni, innen kivándorolni akarnak az emberek.
    Ha bárkit be akarnának telepíteni Magyarországra, akkor azokat a magyar állampolgárokat, akik az elmúlt időszakban elhagyták az országot - tette hozzá.
    Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint a diplomaták is érzik, amit a magyar emberek többsége, azt, hogy a kormány megbukott, ebben a formában nem folytathatja tovább munkáját.
    Utalva arra, hogy hány választókerületben nem indít jelöltet az MSZP, azt mondta, az elmúlt hónapokban 48 bizonyítékát adták annak, hogy ezt a kormányt le akarják váltani. 
    A pártelnök szerint a következő 19 napban a választók előtt a következő döntés van: Karácsony vagy Vona. Hozzátette: nem gondolják, hogy az MSZP-Párbeszédnek együtt kellene működnie azzal a párttal, amely "a Fidesz tartalékaként" folytatná a mostani kormány munkáját. Továbbra is nyitottak azonban azok felé, akik a választókerületekben az esélyes jelölteknek "lehetőséget kívánnak teremteni a biztosabb győzelemre".
    A választási együttműködést firtató kérdésekre Karácsony Gergely úgy válaszolt, örülnek, hogy az LMP-s jelölt visszalépett a főváros 15. választókerületében Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke javára. Nyitottak arra, hogy ezt viszonozzák, de ez egy megállapodás részeként, formális tárgyalásokon történhet meg - mondta, megjegyezve, mindehhez nemcsak Kunhalmi Ágnes körzetében kellene az LMP-nek visszalépnie.
    Szólt arról is, hogy az Együtt-tel napokon belül tárgyalnak, és szerinte a korábbi konfliktusok feloldhatók, ha a felek akarják. Azt mondta, az a céljuk, hogy választópolgárok dolgát könnyebbé tegyék, azaz a lehető legtöbb választókerületben még egyértelműbbé tegyék, ki az esélyes kihívó. 
    Kitért arra, hogy a választókerületi közvélemény-kutatások - beleértve a csepelit is - azt mutatják, ahol az MSZP-Párbeszéd állított jelöltet, ott az a jelölt a legesélyesebb. "Esélyes jelölteket nem érdemes leszedni a küzdelemből" - fogalmazott, jelezve ugyanakkor, a megállapodás érdekében az MSZP-Párbeszédnek is kell gesztusokat tennie.
    Molnár Gyula hozzátette: a kormány leváltására jobboldali vagy baloldali alternatíva van. A baloldali alternatívát Karácsony Gergely és az MSZP-Párbeszéd szövetsége jelenti, ehhez lehet csatlakozni. A pártoknak szóló ajánlatuk ezért annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy tudják-e ezt az alternatívát erősíteni, vagy úgy látják, van egy másik út is az 1-2 százalékos pártok előtt - fogalmazott.
    Ez nem diktátum, ez továbbra is az együttműködés lehetősége - hangoztatta.

 

MTI

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!