Karácsony Gergely, Budapest, önkormányzati választások, főpolgármester-jelölt, Fekete-Győr András, lakhatás
Megosztás
2019.9.17. |

Karácsony Gergely azt ígéri, hogy főpolgármesterré választása után enyhít a fővárosi fiatalok lakhatási gondjain.

 

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt egy hétfői, Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az októberi választásnak bizonyos szempontból az a tétje, hogy a Fidesz és a kormánypárthoz kötődő hatalmi szereplők mennek-e el Budapestről, vagy pedig a fiatalok. A politikus hangsúlyozta, uniós viszonylatban kiemelkedően magas azoknak a magyar fiataloknak az aránya, akik nem hazájukban, hanem külföldön használják a képzettségüket és tudásukat. Ez elsősorban a kormány rossz politikájának köszönhető, de a fővárosi önkormányzat sem tett semmit annak érdekében, hogy a fiataloknak magasabb jövedelmeket és alacsonyabb lakhatási költségeket biztosítson - bírált Karácsony Gergely. A zuglói polgármester felhívta a figyelmet, hogy 2018-ban világviszonylatban nézve is Budapesten nőttek a legnagyobb mértékben az ingatlanárak. Kiemelte, hogy a Momentum szakrétőivel közösen kidolgoztak egy, a bérlakásépítést és a nonprofit lakásépítést ösztönző programot. Ennek része lenne egy, a lakástulajdonosokat és a bérlőket összekötő lakásügynökség létrehozása, az albérleti díjak szabályozása, valamint a lakásügyi ombudsman hivatalának felállítása - jelentette ki. Hozzátette, választási győzelme esetén szabályozni fogják az úgynevezett spekulációs célú lakásvásárlásokat is. A választásnak az is tétje, hogy október 13-a után az önkormányzat mindent megtesz-e azért, hogy Budapest a tudás alapú gazdaság Közép-európai központja legyen - közölte. Ennek minden feltétele adott, mert a fővárosban vannak egyetemek, vannak magyar alapítású, a kreatív iparban és az IT-szektorban működő nagyvállalatok, valamint jelen van a szükséges kapacitás és tudás - emelte ki. A főpolgármester-jelölt sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a fővárosnak nincsen gazdasági és tudományos stratégiája. Emlékeztetett arra, hogy többek között ezért vállalta korábban az úgynevezett Budapesti Tudományos Akadémia létrehozását.

 

A sajtótájékoztatón Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt mondta, hogy a jelenlegi kormány és rendszer nem a szövetségese a diákoknak. A magyar fiatalok több Európát és kevesebb Putyint akarnak, a fiatalok sokkal több átláthatóságot, zéró korrupciót, innovációt és átláthatóságot szeretnének - fogalmazott. Szabadságot akarnak és nem pedig "keresztény szabadságba csomagolt rabszolgaságot" - tette hozzá. A politikus ismertette pártja elképzeléseit, amelyekkel a diákok helyzetén óhajtanak javítani. Ezek között szerepel a felsőoktatásban tanulók számára járó lakhatási ösztöndíj illetve a kamatmentes diákhitel, amit csak akkor kellene visszafizetni, ha munkába állás után az igénylő elér egy meghatározott jövedelmi szintet. Kérdésre válaszolva egyelőre nem tudta számszerűsíteni, hogy mekkora bérre gondolnak. Az állam pótolja ki a gyakornoki programokban részt vevő egyetemisták és főiskolások fizetését és teremtsék meg az átjárási lehetőséget az tandíjas és az államilag finanszírozott helyek között - sorolta tovább elképzeléseiket. Végül azt mondta, sokkal több tandíjmentes helyre van szükség, ezért bevezetnék a szociális alapú tandíjmentességet, amit bármely szakon igényelni lehetne.

 

Karácsony Gergelyt kérdezték arról, hogy miért nem ő, hanem stábjának tagjai próbálták átadni a főpolgármester-jelölti vitáról szóló felhívását Tarlós Istvánnak. A politikus visszakérdezett, hogy miért ne szólíthatna meg bárki egy közszereplőt egy nyilvános területen. Újabb kérdésre hozzátette: ő maga is keresi majd a találkozás lehetőségét, de a főpolgármester az elmúlt időszakban minden nyilvános programját lemondta. A Fidesz-közeli kutatóintézetek Fidesz-közeli eredményeket hoznak - reagált arra, hogy a Nézőpont Intézet ötven százalékosra mérte Tarlós István támogatottságát. Kikérték véleményét a Tarlós István és Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa közötti múlt heti szócsatáról is, amire válaszul minősíthetetlennek nevezte a főpolgármester stílusát. Hozzátette, nem tudott arról, hogy Tordai Bence oda akar menni Tarlós István sajtótájékoztatójára. Fekete-Győr András ugyanebben a témában azt mondta, szerinte a jelöltek közötti vitának van értelme, Tarlós István azonban egyelőre nem szeretne kiállni vitázni. Tordai Bence helyesen tette, hogy kérdőre vonta a főpolgármestert a vitával kapcsolatban - közölte, hozzátéve, a kérdőre vonásnak van helye, a stílus pedig más kérdés. Kérdezték azokról a hírekről, amelyek szerint egyes jogosultak ötezer forintért árulják az interneten a kilenc ezer forintos rezsitámogatásukat. A Momentum elnöke azt felelte, valószínűleg rossza a szabályozás, mert ha ennyire nehezen lehet hozzájutni a támogatáshoz, akkor az emberek más utakat keresnek. Kikérték a véleményét arról is, hogy Olaszország újra megnyitotta kapuit a bevándorlók előtt. Fekete-Győr András válaszul emlékeztetett korábbi, a kvótakereskedelem névre hallgató javaslatukra. Hangsúlyozta, hogy amennyiben az Európai Tanács megszavazza a menekültek elosztását, akkor a döntés mindenkire vonatkozik, de pártja javaslata alapján a tagállamok eladhatnák egy másik országnak a saját kvótájukat. Az a kiindulópont, hogy Európa hatékony megoldást találjon a konfliktuszónák helyzetének megoldására - közölte. Amennyiben ez nem sikerül, akkor például a háború elől menekülőknek joguk van belépni a kontinensre, ahol meg kell oldani az elszállásolásukat - tette hozzá. Azt mondta: nem lehet pontosan tudni, hogy az érkezők mekkora része számít háborús és mekkora gazdasági menekültnek.

 

(MTI)