Karácsony Gergely
Megosztás
2018.3.13. |

Bécsben fogadta hivatalában Karácsony Gergelyt Christian Kern volt kancellár, aki Ausztria Szociáldemokrata Pártja, az SPÖ elnökeként biztosította támogatásáról a testvérpárt MSZP-t. Mindkét politikus kiemelte, hogy az április 8-i választások jelentősége túlmutat Magyarországon. Kern kifejtette, nem tud mit kezdeni az orbáni illiberális demokrácia fogalmával, egy demokrácia ugyanis alapvetően liberális. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenleg kormányon lévő szabadságpárt a példaképének tartja a Fideszt és már három minisztere is látogatást tett Magyarországon, hogy Orbánnak udvaroljon. „Mi azonban a másik Magyarországot fogadjuk” – tette hozzá.

Karácsony Gergely továbbpörgette a volt kancellár gondolatmenetét: „Az orbánizmus egy betegség, ami fertőzi Európát. Ausztriában is vannak ennek jelei.”

A liberális demokrácia visszaállítása ráadásul nem is elég a zöld–baloldali politikus szerint: „Nem egyszerűen liberális demokráciát szeretnénk, hanem szociális demokráciát, ahol nemcsak szabadság van, hanem egyenlőség is.” Majd röviden összefoglalta az osztrák sajtó képviselőinek az orbáni rendszer lényegét: az EU pénzén hergelik a népet „Brüsszel” ellen, miközben a jelenlegi költségvetési ciklusban 900 milliárd forintot kaptak az uniótól, ráadásul a 2020-ig tartó időszak forrásainak a 96 százalékát már elköltötték.

A Falter és a Kurier újságírója rákérdezett a Jobbikkal való esetleges együttműködésre, koordinációra. Karácsony úgy fogalmazott: – Van egy olyan magyar mondás, hogy az ellenségem ellensége még nem a barátom! A magyar baloldal és a Jobbik közti kapcsolatot is ez jellemzi. Nem hullatok könnyeket, ha néhány körzetben a Jobbik viszi el a mandátumot a Fidesztől, a legtöbb körzetben azonban a „változás szövetsége” jelzővel illetett baloldali/liberális tömb lehet a kihívó.

Az osztrák politikus szólt arról is, hogy Magyarország az egyik legfontosabb partnerük, és némi aggodalommal figyelték, hogy Magyarország "masszív antieurópaivá" vált Orbán Viktor kormányzása alatt. Bíztak abban, hogy lesz egy másik modell az Orbán Viktor-féle illiberális demokráciával szemben - fűzte hozzá. Karácsony Gergelyre és Molnár Gyulára utalva azt mondta, örül, hogy itt állhat két barátjával, mert ez rámutat arra, hogy van egy másik Magyarország is.

 

Forrás: MNO

 


Csatlakozz
, hogy legyen Karácsony!