Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt
Megosztás
2018.2.16. |

Az MSZP-Párbeszéd kormányzati szintre emelné "a külföldre kényszerült magyarok" ügyét. A két ellenzéki párt hazaváró programot indítana, amelyért egy önálló államtitkárság felelne; a program egyik legfontosabb eleme az egyenlő választójog elvének biztosítása lenne minden magyarnak. 

    Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke pénteken, Budapesten, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épülete előtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, április 8-a után változtatni kell azon, hogy a magyar fiatalok tömegesen hagyják el az országot
    A következő kormánynak mindent meg kell tennie azért, legyen egy világos stratégia arra, hogy Magyarország ne legyen kivándorlóország - mondta, azon véleményének hangot adva, hogy a Fidesz semmilyen módon nem reagál arra a helyzetre, hogy a legtehetségesebb fiatalok elhagyják az országot.
    A miniszterelnök-jelölt közölte, a stratégia kidolgozására felkérte Ujhelyi Istvánt, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőjét.
    A hazaváró programról azt mondta, első és legfontosabb része, hogy az egyenlő választójog elvét meg kell adni minden magyarnak, azoknak is, akik elhagyták az országot, mert úgy érezték, máshol jobban ki tudnak bontakozni.
    Szerinte az első ingyenes diploma biztosításával, egy bérlakásprogrammal, egy perspektívát adó ország ígéretével mindent meg kell tenni azért, hogy a fiatalok itt maradjanak Magyarországon.
    Karácsony Gergely külön adókedvezményekről is beszélt, amelyek révén a munkaadók, az önkormányzatok, vagy akár állami intézmények is külön pályázati forrást kaphatnak arra, hogy visszacsábítsák a fiatalokat.
    Szóvá tette, hogy miközben az NVI óriási erőfeszítéseket tesz azért, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező kettős állampolgárok regisztráljanak a névjegyzékbe, semmilyen erőfeszítést nem tesz azért, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, de tartósan külföldön dolgozó magyar állampolgárok szintén szavazhassanak.
    Ujhelyi István is úgy látta, hogy az elmúlt nyolc évben az Orbán-kormány letagadta a kivándorlás problémáját, egyetlen programot, a Gyere haza, fiatal! elnevezésűt indított, amely "befuccsolt".
    A statisztikai hivatal adataira hivatkozva beszélt arról, hogy évente 900 milliárd forintot utalnak haza a külföldön dolgozó magyarok. "A pénzük kell, de szavazati jogot, beleszólást a haza dolgaiba már nem akarnak nekik adni" - fogalmazott.    
    Kifogásolta, hogy az NVI 527 ezer levelet küldött szét a kettős állampolgár szavazóknak a választáson való regisztrálásra kérve őket, de nem fordít energiát a külföldön dolgozó magyarok tájékoztatására. 
    Hozzátette: csütörtökig 345 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező kettős állampolgár választó regisztrált. Nagy valószínűséggel a kormány maradása mellett voksoló határon túli magyarról van szó - jegyezte meg.
    Ezzel szemben a hatszázezer külföldön élő és magyarországi lakcímmel rendelkező magyarból mindössze hétezer regisztrált a választásra - ismertette.
    Ujhelyi István elmondta, regisztrációs kampányt indított a külföldön dolgozó magyarokat megcélozva, hogy felhívja a figyelmüket arra, hogyan tudnak szavazni.
    Ujhelyi Istvánt kérdezték arról, miért szavazta meg az EP-ben a kötelező betelepítési kvótát. A képviselő közölte, semmilyen kötelező, normatív, állandó kvótát nem támogat az EU-ban és azt javasolja a "következő, Karácsony-kormánynak" is, hogy ilyen egyességet ne kössön senkivel, mert jól láthatóan nem működik. Más közös megoldást szorgalmaz - jelezte.
    Karácsony Gergely megerősítette, ő sem támogatja a kötelező, állandó betelepítési kvótát. Arra a kérdésre, hogyan kiviteleznék a betelepítést, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, semmilyen betelepítést nem akarnak kivitelezni, pont arról beszélnek, hogyan szeretnék elérni, Magyarország ne legyen kivándorlóország.
    Kapott kérdést az Elios-ügyről is. Karácsony Gergely úgy értékelt: ez az ügy az elmúlt 27 év legsúlyosabb korrupciós ügye, a Fidesz megpróbál felkészülni a válságkommunikációra és megpróbál arról hazudni, hogy megrövidítették az adófizetőket. Ez az ügy érdemben meg fogja változtatni a választás eredményét és reméli, ez lesz az utolsó szög az Orbán-rendszer koporsójában - hangoztatta.
    Egy másik kérdésre beszélt arról, hogy az MSZP-Párbeszéd nemcsak a tíz százalékos, hanem a húsz százalékos küszöbtől sem félne, kormányváltásra készül.

 

MTI

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!