Megosztás
2015.4.20. |

A Párbeszéd Magyarországért szerint a 2003-as paksi üzemzavar során megsérült fűtőelemek szállítása és végleges elhelyezése sérti a 2011-es nukleáris hulladékokról szóló irányelvet - erről Jávor Benedek, a párt EP-képviselője beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

 

    Az EP-képviselő azt mondta, a fűtőelemeket 2014-ben egy olyan szerződés alapján szállították Oroszországba, amelynek a hatályossága kérdéses.
    Jávor Benedek elmondta: a sérült fűtőelemeket a háborús Ukrajnán keresztül szállították el, ami súlyos biztonsági kockázatokat vetett fel, és kiderült, hogy az elszállításról szóló szerződés a végső elhelyezésre is vonatkozott; a fűtőelemeket Oroszországban a majaki feldolgozóüzemben helyezik el, ami a Föld egyik nukleárisan legszennyezettebb helye.
    Arra is kitért, hogy az eredeti szerződést, amelyet 2011-ben ellenjegyzett az Euratom Ellátási Ügynökség, 2013-ban módosították, de a magyar kormány erről nem adott tájékoztatást az ügynökségnek, mondván, a változtatás pusztán technikai jellegű volt. Az ügynökség viszont azt közölte Jávor Benedekkel, hogy az ő jóváhagyásuk a feltétele a szerződés érvényességének. Az EP-képviselő szerint így a sérült fűtőelemeket egy kérdéses hatályosságú szerződés alapján szállították el.
    Jávor Benedek jelezte, az ügyben panasszal él az Európai Bizottságnál.


MTI 2015. április 20., hétfő 10:16