Megosztás
2015.5.5. |
Dr. Lázár János
Miniszterelnökséget vezető miniszter részére
  
Tisztelt Miniszter Úr!
 
Április 30-án tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a paksi bővítés kapcsán nem folyik semmilyen eljárás Brüsszelben, „leszámítva Jávor Benedek EP-képviselő bejelentéseit, valamint néhány más magyar bejelentést. Ha megtisztel a képviselő, itthon is meg tudjuk beszélni ezt az ügyet”. Miniszter úr azt is hozzátette, hogy „állunk minden vita elé”.
 
Örömmel hallottam miniszter úr kijelentéseit, hiszen évek óta a nyilvános vita szükségességét hangsúlyozom, és ennek hiányát a paksi bővítés egyik legsúlyosabb hiányosságának tekintem. Ennél fogva természetesen örömmel állok miniszter úr rendelkezésére, hiszen már korábban is számtalanszor kezdeményeztük a nyílt vitát, de ezt a kormány mindannyiszor elutasította! 
Miniszter úr kijelentései reményeim szerint megteremtik a lehetőséget arra, hogy a sajtó nyilvánossága előtt tisztázzuk azokat a kérdéseket a paksi bővítés kapcsán, melyekről az ország közvéleményét elmulasztották tájékoztatni! Milyen háttérszámításokra alapozva kötöttek megállapodást Oroszországgal? Miért maradt el a nemzetközi tender? Miért akadályozták meg, hogy a magyarok népszavazáson nyilváníthassanak véleményt a beruházásról?
 
Megannyi kérdés, amikre eddig nem kaptunk választ. Bízva abban, hogy a kormány képviseletében ön immár hajlandó lesz konkrétumokat elárulni, örömmel elfogadom kedves invitálását, és kész vagyok egy sajtónyilvános vitán megvitatni ezeket a kérdéseket.
 
Brüsszel, 2015. május 5.
Üdvözlettel,
Jávor Benedek