Jávor Benedek
Megosztás
2018.6.28. |

Óriási megtiszteltetés és egyben felelősség is Claude Turmes helyére lépni az EP ipari és energiabizottságának zöldpárti koordinátoraként.
Claude 20 évet töltött az Európai Parlamentben, gyakorlatilag önálló EU-s intézménnyé vált az energiapolitika területén. Akit ő nem ismer, azt nem nagyon érdemes ismerni, ami rejtett összefüggésről, dél-ciprusi földgázprojektről, vagy alsó-frízföldi szélerőmű-beruházásról nem tud, az valószínűleg nem létezik. Az elmúlt két évben részben azelső sorból, részben a háttérből irányítva az EU energiaszabályozásának újrarakásában, a Tiszta Energia Csomag parlamenti vitájában és elfogadásában, az Európai Tanáccsal folytatott tárgyalásokban is meghatározó szerepet játszott. Európa 2030-ig szóló energiapolitikája félreismerhetetlenül az ő keze nyomát is viseli.

Az elmúlt 4 évben elképesztően sokat tanultam tőle, és nagy örömömre szorosan együtt tudtunk dolgozni nem csak a Tiszta Energia Csomag energiahatékonysági irányelvének elképesztően nehéz tárgyalásai során (aminek a végére a múlt héten sikerült végül pontot tennünk!), de egy sor más előterjesztés kapcsán is, köztük az egyik legemlékezetesebb az Európai Energiabiztonsági Stratégia vitája volt.

Claude Turmes a napokban elhagyta az Európai Parlamentet, hogy a luxemburgi kormány környezetvédelmi és energiapolitikai államtitkáraként folytassa (és így hirtelen a Tanács oldaláról szálljon be a Tiszta Energia Csomag vitáiba). A helyére az ipari és energia bizottság zöld képviselői engem választottak meg koordinátornak, a zöld frakció energia- és iparpolitikájának irányítójává.

Claude persze pótolhatatlan. De amit tudok, megteszek, hogy az a mindig magas szakmai színvonal, és az ebből fakadó befolyás, amivel neki (is) köszönhetően a zöldek az európai energiapolitikán belül rendelkeztek, ne változzon. És ezúton is köszönöm neki az eddigi közös munkát, a bizalmat, amivel támogatott, hogy én lépjek az általa üresen hagyott helyre és persze nagyon sok sikert kívánok neki az új feladathoz! A Tanácsban is nagy szükségünk lesz rá! :)  - Jávor Benedek

 

Csatlakozz!