Jávor Benedek
Megosztás
2019.5.25. |

„Kedves barátaim, támogatók, követők, érdeklődők, hezitálók, tűnödők!

Holnap választunk, és én a támogatásotokat szeretném kérni. Elmondom miért.

Öt éve, amikor az Európai Parlament képviselője lettem, két célt fogalmaztam meg magamnak.

Egyrészt meg akartam változtatni azt az érzést a magyar választókban, hogy az EP-képviselők távoli, semmire se jó, léhűtő politikusok. Sokan gondolták azt, hogy Brüsszel egyfajta politikai pihentetőmedence, ahova lejárt szavatosságú politikusokat száműznek. Ezzel szemben én hittem, és ma is hiszek abban, hogy az Európai Parlament a Magyarország sorsát döntően meghatározó európai döntéshozatal egyik legfontosabb fóruma. Lehetőséget kínál arra, hogy magyar politikusként, szorgalommal, kitartással és szakértelemmel döntő befolyást gyakoroljak azoknak a szabályoknak a megalkotására, amelyek a mindennapi életünket, magunk és gyerekeink jövőjét meghatározzák. Ezzel a lehetőséggel élni kell, Magyarország javára. Abban is biztos voltam, hogy lehet úgy EP-képviselőnek lenni, hogy ne tűnjek el a megválasztásom másnapján a magyar választók szeme elől, hogy a legközelebbi kampányig csak néhány trágár twitter-üzenet formájában halljanak felőlem. Lehet a magyar közélet fontos szereplőjének maradni, a magyarokat közvetlenül érintő és érdeklő ügyeket végigvinni, képviselni és megmutatni a nyilvánosságnak! Lehet a szó legjobb értelmében szolgálni az országot.

Másodsorban a Párbeszéd egyetlen uniós képviselőjeként meg szerettem volna rajzolni az általunk képviselt zöld és szolidáris politika körvonalait európai szinten. Fenntarthatóság, igazságosság, átláthatóság - ezzel a mottóval vágtam neki az öt éves mandátumnak. A klímaváltozás, energia- és környezetpolitika, a korrupcióellenes fellépés, a társadalmi integráció, a roma felzárkóztatás ügyeivel kezdtem foglalkozni. A történelem pedig elkerülhetetlenül magával hozta, hogy ehhez hozzákapcsoljam a széthulló magyar demokrácia ügyét: a sajtószabadságét, a jogállamiságét, az emberi jogokét, az emberiesség minimumáét az üldözöttekkel szemben.

Hogy mindebben mennyire voltam sikeres, azt nem nekem kell eldöntenem, hanem nektek. Én összefoglaltam, hogy mit végeztem öt év alatt (itt olvashatjátok: ), de a független magyar sajtó maradékait olvasva, a facebookon engem követve menet közben is értesülhettetek róla. Az elvégzett munkának ugyan nem ez a célja, de azt is elmondhatom, hogy mindazt, amit csináltam a környezetvédelem, a roma közösségek, a sajtószabadság és más ügyek érdekében, a nemzetközi közösség mintegy fél tucat díjjal ismerte el, többek közt a 2019-es év képviselője és a 2014-2019-es ciklus legjobb képviselője díjakkal a környezetvédelem területén.

De az igazi elismerés a választóké. Holnap kifejezhetitek, hogy nektek mit ért ez a munka, és ha ért valamit, hozzásegíthettek, hogy folytatni tudjam. Egy emberséges, európai Magyarországért, gyerekeink és Földünk jövőjéért.

Végezetül még egy megjegyzés. Tudom, vannak, akik engem szívesen támogatnak, de fenntartásai vannak az MSZP-Párbeszéd választási szövetséggel. Senki helyett nem hozhatok döntéseket. A fenntartások - bármelyik ellenzéki párttal szemben - jogosak, és megalapozottak lehetnek. De én magam a NER fennállásának 9. évében az elvégezhető munkára és az elérhető eredményekre koncentrálok. Abban hiszek, hogy a politika attól lesz jobb, amit megcsinálunk benne, nem attól, amitől távol tartjuk magunkat. Amúgy ősszel, az önormányzati választáson sokkal tarkább koalíciókra fogunk szavazni a legtöbb településen, hogy elérjük a változást, amire szükségünk van. És amire szükségünk van most is, itt és Európában.

Köszönöm, hogy elolvastatok. Holnap pedig mindenképpen menjetek szavazni, bölcsen, belátásotok szerint!”

 

 

Jávor Benedek