Jávor Benedek
Megosztás
2018.6.12. |

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője feljelentette az Országos Rendőr-főkapitányságon az ügyészséget. Azt kéri, vizsgálják ki, az ügyészség miért nem tesz semmit az úgynevezett Elios-ügy felderítésére, amelyben az Európai Unió csalás ellen hivatala több milliárd forint értékben állapított meg szervezett csalást az Elios, és Tiborcz István-féle kör kapcsán. És azt is, hogy a rendőrség derítse fel Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az ügyeit.

Jávor Benedek szerint az ügyészség nem végezte el azt a feladatát, amely a közpénzeket érintő, szervezett csalássorozatok felderítése lenne. Az EP-képviselő ezért abban bízik, hogy feljelentése után a rendőrség nem csupán ezt a mulasztást, hanem az Egész Tiborcz-ügyet fel fogja tárni. Jávor azt várja el az ORFK-tól, vizsgálja ki, hogy közhatalmat képviselő szervek hogyan asszisztálhattak ehhez a csalássorozathoz, és hogy a nyomozóhatóság miért hunyt szemet a visszaélések fölött.

Jávor, aki az OLAF-nál belenézett a Tiborcz-ügy papírjaiba, elmondta, a szervezet a teljes ügyben 8 különböző csalástípust tárt fel, egy-egy pályázat kapcsán pedig 5-6 csalástípus is megvalósult a jelentés szerint. Ezekből a csalástípusokból pedig 4-5 önmagában 100%-os támogatás vesztéssel jár. De az OLAF jelentése azt is kimondja, az uniós versenyjogot is súlyosan sértették ezek a szervezett csalások Jávor szerint.

 

Az EP-képviselő azt állította, hogy olyan bűncselekménytípusok is felsorolásra kerülnek a jelentésben, amelyek a magyar költségvetést károsítják meg. Ezekben az uniós hatóság nem is tud eljárni.

 

Jávor szerint ugyanis az OLAF csak ajánlást tud az Elios-ügyben tenni, de ezt az ajánlást az ügyészség feljelentésként értelmezte, legalábbis erre hivatkozva tagadta meg az iratok nyilvánosságát. Márpedig az ügyben csak a magyar hatóságok tudnak eljárni. Ellenben, ha Magyarország csatlakozna az uniós ügyészséghez, akkor ez megváltozna, és a magyar hatóságokon túl is lenne eszköz az ilyen helyzetek felderítésére. Jávor szerint ezért is egyértelmű, hogy Magyarország miért nem csatlakozik az uniós ügyészség intézményéhez.

 

A Tiborcz-Elios ügy még a választási kampány idején robbant, bár az erről szóló papírokat már ősszel megkapták a magyar hivatalok. Az OLAF jelentése szerint Orbán Viktor veje, Tiborcz István 35 pályázatban a szervezett csalás eszközeivel élve károsította meg a magyar és európai adófizetőket. Az ügy kirobbanása után az ügyészség soron kívüli nyomozást ígért, de végül az a Pest Megyei Főügyészség járt el, amely 2 éve egyszer már nem akadt semmilyen nyomra ebben az ügyben. Az első bejelentés óta érdemben nem közölt semmit az ügyészség a nyomozás állásáról, nem történtek sem kihallgatások, sem letartoztatások, se házkutatások.

 

Forrás: merce.hu