Jávor Benedek
Megosztás
2018.5.31. |

Az aranyvízumok, köztük a magyar letelepedési kötvény, óriási kockázatot jelentenek: külföldi bűnözők, korrupt politikusok kaphatnak belépőt és letelepedést az EU tagországaiba, valamint olyan harmadik országokba, ahova egyébként nem juthatnának el. Mindeközben az így befolyó pénzek felhasználásának pedig jelentős korrupciós kockázata van.
 
Nem véletlen, hogy az aranyvízumokra az olyan országokban van a legnagyobb kereslet, ahol a korrupció miatt nagy a politikai instabilitás, és a pénzmozgások is nehezen követhetőek, pl. Oroszországban vagy Kínában.  
 
A korrupt politikusok és bűnözők szabad mozgása nem csak nemzetbiztonsági kockázat, hanem pénzügyi kockázatot is jelent, és segíti a demokratikus érdékek erodálását. Ezért szükségesnek tartom a jelenleginél erélyesebb uniós fellépést. Az EU intézményeknek fokozott figyelemmel kell lennie a tagországok letelepedési, befogadási gyakorlatára.
 
A magyar letelepedési kötvényeknek ráadásul megvan az a sajátossága is, hogy a letelepedni szándékozók nem az államnak, hanem többnyire offshore cégeknek fizették be a letelepedés díját. Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol a letelepedési "üzlet" veszteséges, mert a haszon nagy része ismeretlen -  vélhetően politikaközeli - magánszemélyekhez kerül.
 
Mind a Bizottságnak, mind a tagországok nagy részének be kell látnia, hogy noha az állampolgárság kérdése tagállami hatáskör, de az aranyvízumok gyakorlata miatt nagy feladat hárul az Unióra is. 

--

 

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője írásbeli hozzászólása az Európai Parlament tegnap esti "Az uniós értékek, valamint a korrupció és a bűnözés terjedése az aranyvízumokon keresztül" című vitájához.

 

Csatlakozz!