családon belüli erőszak
Megosztás
2017.9.13. |

A Párbeszéd üdvözli, hogy az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta a jelentést, amely az Európai Unió Isztambuli Egyezményhez történő csatlakozásáról szól. A nőkkel szembeni erőszak és kapcsolati erőszak elleni küzdelemről szóló egyezmény a mai jelentés elfogadásával újabb lépés a nők jogaiért folytatott harcban, amelyért itthon a Párbeszéd már évek óta küzd.

Magyarország 2014-ben ugyan aláírta az Isztambuli Egyezményt, a magyar kormány sajnálatos módon évek óta nem hajlandó ratifikálni és a magyar jogrendszerbe ültetni azt, miközben felmérések szerint minden ötödik felnőtt magyar nő már tapasztalta a bántalmazás valamely formáját.

A Párbeszéd már többször követelte az Isztambuli Egyezmény ratifikálását, a családon belüli erőszak tényállásának módosítását és a teljes rendszer átalakítását, ezt azonban a kormánypárti képviselők rendre elutasítják. A Párbeszéd korábban már javasolta, hogy a "családon belüli erőszak" büntetési tételét kettőről öt évre emeljék, illetve, hogy a rendőrég hivatalból indítson nyomozást, ha bántalmazásra utaló jeleket észlel. Nem lehet azt várni az áldozatoktól, – megfélemlített nőktől és gyerekektől – hogy maguk menjenek a rendőrségre.

Szükség van továbbá a bántalmazottak számára kialakított menedékhelyek, valamint az őket segítő támogató szolgáltatások bővítésére és fejlesztésére. Ezek mellett a téma beemelése az új alaptantervbe szintén elengedhetetlen fontosságú.

A Párbeszéd korábban az egyezmény további kitűzéseit is beépítette saját javaslataiba és kezdeményezéseibe, így például alkotmánymódosítással és a médiatörvények módosításával is próbált hozzájárulni a nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának megszüntetéséhez, melyet azonban a kormány ugyancsak leszavazott.

A jelentés európai szintű elfogadása Magyarország számára is jelzésértékű. A Párbeszéd felszólítja a kormányt, hogy végre tegye meg a legalapvetőbb lépéseket a nőkkel szembeni erőszak felszámolása érdekében!

Budapest, 2017. szeptember 13.

Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő

Hegyesi Beáta
a Párbeszéd elnökségi tagja, szakpolitikus

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!