Megosztás
2020.11.14. |

A kormány ismét megfogadta a Párbeszéd javaslatát, ezúttal az ingyenes internet-hozzáféréssel kapcsolatban, amelyről a Párbeszéd frakcióvezető-helyetteseként július elején nyújtottam be törvényjavaslatot – és amelyet a fideszes többségű bizottság néhány héttel ezelőtt még leszavazott.

 

Az internet mára alapszükségletté vált, a koronavírus-járvány pedig különös aktualitást ad a Párbeszéd régi követelésének: hirtelen távoktatásba kényszerült diákok és pedagógusok, az otthonról dolgozó munkavállalók helyzete is ellehetetlenül internet hozzáférés nélkül. Éppen ezért a Párbeszéd július 7-én benyújtott törvényjavaslata szerint minden háztartás számára ingyenesen elérhető lenne egy olyan szélessávú vezetékes, vagy vezeték nélküli internetkapcsolat, amely alkalmas otthoni munkavégzésre és tanulásra egyaránt. A szolgáltatók emellett adókedvezményre lennének jogosultak a biztosított ingyenes csomagok arányában. A fideszes többségű Gazdasági bizottság azonban októberben még nem támogatta a javaslatot.

 

Pedig ekkor már tudni lehetett, hogy a kormány hasonló intézkedésre készül: júliusban maga Maruzsa Zoltán államtitkár jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy a koronavírus-járvány ideje alatti ingyenes internet-hozzáférés kérdése bekerül a nemzeti konzultáció témái közé is.

 

Örvendetes, hogy Orbán Viktor kormánya végre nyitottnak bizonyult a Párbeszéd-javaslatának részbeni elfogadására, problémásnak tartjuk azonban, hogy a most megjelent kormányrendelet csak a helyhez kötött internet-hozzáférést említi. Mindez lehetetlenné teszi a kedvezmény igénybevételét azon elmaradott térségekben élő rászoruló családok számára, ahol a vezetékes internet bekötésére nincs lehetőség. Szorgalmazzuk emellett a rendelet kiterjesztését az általános iskolában és felsőoktatásban tanulók számára is.

 

Budapest, 2020. november 14.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese

 

(Fotó: MTI / Máthé Zoltán)