Megosztás
2014.5.17. |

Keress egy nem létező problémát, nagyítsd hatalmasra a lakájmédia segítségével, tégy úgy, mintha megoldanád, és mutasd be a szabadságharc újabb győzelmeként – a Fidesz szerint ez a tuti recept a politizálásban. Legújabb politikai hisztériakeltésük az akác „megvédése”, amiért az alkotmány- és törvénysértést, illetve természetvédelmi területeink veszélyeztetését sem tartják túl nagy árnak.

 

Az Alaptörvény is kimondja, hogy "(2) Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak." Ez sem zavarja Fazekas Sándort, aki szerint csak a „balliberális oldal” állítja, hogy az akác Észak-Amerikából behurcolt özönnövény. Ezzel szemben a tudományos közösség, az MTA Ökológiai Kutatóközpontja álláspontjával is megtámogatott tény, hogy az akác nálunk nem őshonos, ráadásul védett területeken történő terjedésével komoly károkat is okoz. Az is tény, hogy más, erre alkalmas területeken senki nem vitatja az akác gazdasági hasznosságát és ültetésének lehetőségét - vagyis az akácot senki sem akarja (nem is lehetne) teljesen kiirtani: sem a magyar, sem az európai szabályozásban nincs erre szándék, az akácméz sem fog eltűnni.

 

Az akác hungarikummá nyilvánítása is a jól kitervelt szabadságharc-kampány része: a kormány szokása szerint egy nem létező veszélyre reagál, hiszen az EU nem indított háborút az akác ellen, pusztán a káros özönnövények további terjedésének fékezésére törekszik. Az Orbán-kabinetet azonban az ellenség hiánya sosem hátráltatta a szabadságharcban, és a küzdelem hevében a törvényekkel sem szoktak bíbelődni. Az éppen általuk elfogadott hungarikum törvény például kimondja, hogy kizárólag őshonos és nemesített növények lehetnek hungarikumok – a vadon növő akácra egyik feltétel sem igaz, de ilyen apróságokon nem múlhat az Európa elleni újabb győzelem.

 

Az Együtt-PM szerint a kormány jobban tenné, ha a szellemirtás helyett az ország valódi problémáival, például Lázár János EU-s támogatások csökkentését okozó tevékenységével kezdene valamit. A kormánytagok túlságosan sokba kerülnek az adófizetőknek ahhoz, hogy fantomok kergetésével töltsék a munkaidejüket.

 

Budapest, 2014.05.17.

Szabó Rebeka,

az Együtt-PM Szövetség szakpolitikusa