Megosztás
2016.4.21. |

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyaországért (PM) európai parlamenti képviselője levélben fordult az Európai Biztottsághoz a felszámolásra és beszántásra váró közigazgatási intézmények ügyében, melyek közül több is az Unió által finanszírozott projekteket indított el az előző programozási időszakban. A képviselő az Unió regionális politikáért felelős főigazgatójánál érdeklődik, hogy adott-e a tájékoztatást a magyar kormány az Európai Bizottságnak a tervezett változtatásokról. Egyben felteszi a kérdést, hogy az átszervezések nyomán veszélybe kerülhetnek uniós pénzek?

 

A tavaly bejelentett bürokráciacsökkentő csomag értelmében a kormány számos közigazgatási intézményt ítélt teljes, jogutód nélküli felszámolásra, míg másokat különböző minisztériumokba és tárcákba tervez beolvasztani. Jávor Benedek, a PM EP-képviselője azonban aggályosnak tartja, hogy ezen intézmények közül nem egy olyan van, amely a 2007-13-as programozási időszakban EU-s finanszírozású pályázatot nyert el. 

A beszántásra váró intézmények között  ráadásul - a sajtóhírek szerint - sok olyan is található, amely az Államreform Operatív Porgram (ÁROP) keretein belül nyert pályázatot. Mivel az uniós pályázati szerződések számos esetben intézményfenntartási, illetve a programok hosszú távú folytatásával kapcsolatos kötelezettségeket is tartalmaznak, felmerül a gyanú, hogy a magyar közigazgatást minden szakmaiságot nélkülözően megtizedelő átszervezés egyben uniós kötelezettségvállalásokat is sérthet. Mindez felveti annak a kérdését, vajon nem forog-e kockán ezeknek a projekteknek a sikeres lezárása, és nem eredményezhet-e az átszervezés olyan uniós eljárásokat, amelyeknek a végén Magyarországnak jelentős összegű EU-s támogatást kell majd visszafizetnie? 

 

2016. április 21., csütörtök

 

Párbeszéd: Veled!