Hudák János
Megosztás
2017.7.11. |

Ismeretes, hogy a csepeli csatornákból, - többi között a dél-pesti kórház Csepeli Weiss Manfréd Telephelye melletti területről is- elviselhetetlen vegyszerszag árad. A Greenpeace már megtette a szükséges lépéseket, a Párbeszéd szerint azonban ez az eset is arra világít rá, hogy a hulladékgazdálkodásban is megmutatkozik az esztelen rezsicsökkentés hibája: a politikai haszon a kormányé, a kár a társadalomé és a környezeté.  

A hulladékkezelő cégeket a rezsicsökkentéssel gyakorlatilag  kivéreztették, sőt a többségi magántulajdonban lévő cégeket ki is tiltották a közszolgáltatásból. Egyrészt durván megemelték a veszélyes hulladékok kezelésének és ártalmatlanításának árát, másrészt viszont  a hatósági ellenőrzés hatékonysága jelentősen csökkent. Az eredmény: a hulladéktermelők az olcsóbb és alapvetően kis kockázatú megoldást választják, vagyis a környezetbe engedik a veszélyes hulladékokat. 

A Párbeszéd szerint a hulladékkezelés minden szintjén érvényesíteni kell a "szennyező fizet elvét" mégpedig úgy, hogy haladéktalanul  helyre kell állítani a hatósági rendszer függetlenségét, az ellenőrzéseket növelni és hatékonyabbá kell tenni. Ha ugyanis a lakossági szektorban nem történik meg a kezelés teljes költségének megfizettetése, akkor a hulladékkezelők arra kényszerülnek, hogy a máshol végrehajtott áremelések útján keresztfinanszírozzák a lakossági piacon elszenvedett veszteségeiket, a már most látható következményekkel. 

Budapest, 2017. július 11.
Hudák János
a Párbeszéd csepeli önkormányzati képviselője

 

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!