Megosztás
2015.7.5. |

A Párbeszéd Magyarországért szolidáris a görög néppel és üdvözli a népszavazáson hozott demokratikus döntését. A helyzet kezelése és a hasonló esetek elkerülése érdekében egy új európai egyezséget látunk szükségesnek, ami nemcsak Görögország és az EU viszonyában, hanem a teljes unióban érvényesíti a szolidáris és fenntartható gazdaság- és társadalompolitikát.

 

A PM szerint bebizonyosodott, hogy az eurózóna a jelenlegi formájában nem fenntartható. Európa vezetőinek fel kell hagyniuk a perifériaállamoktól megkövetelt, a szegényeket, a középosztályt és a közszolgáltatásokat sújtó, válságból válságba vezető megszorító politikával. A 28 tagállamnak közösen kell megoldást találnia a számos országban, köztük Magyarországon is egyre mélyülő szociális válságra, a mind többeket sújtó bizonytalanságra, az alacsony bérek és foglalkoztatottság problémáira.

 

Görögország története rávilágít arra is, hogy a megrekedt integráció miatt nincsenek elégséges eszközeink a hasonló helyzetek kezelésére és megelőzésére. A PM ezért felhívja az Európai Unió vezetőinek figyelmét, hogy a közös pénzügyi intézményrendszer mellett nagyobb közös költségvetésre, több szolidaritást mutató, erős szociális Európára is szükség van.

 

A PM szerint az euró bevezetése Magyarország számára akkor lesz kívánatos, ha kialakul egy erősebb, egységesebb, szolidárisabb eurózóna, amely nem gátolja, hanem elősegíti a kevésbé fejlett országok felzárkózását.

 

PM Sajtó