Megosztás
2016.1.16. |

   Balatonfűzfőn tartott sajtótájékoztatót Csótiné Molnár Margit a PM helyi elnöke és Szabó Zsolt a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja, dunaújvárosi képviselője. A Balatonfűzfőre tervezett életveszélyes és elavult hadianyag gyár újraindítás kapcsán elhangzott: döntsék el a helyiek, hogy akarnak-e ilyen gyárat vagy sem. A PM egy olyan új világot szeretne építeni ahol, a helyben lakok dönthetnek erről a veszélyes beruházásról. A PM támogatja a helyi népszavazást.

 

A zöldpolitika eleve a fenntarthatóság, az igazságosság és a részvétel hármasára épül, amiből itt legalább kettő hiányzik, a hadianyaggyár veszélyezteti a legfontosabb környezeti és idegenforgalmi értékeink egyikét a Balatont. A helyi lakosság pedig ellenzi a gyárat, a véleményüket eddig nem kérdezték meg. 

 

A Balaton a legfontosabb környezeti és idegenforgalmi értékeink egyike, ahol egy gyártűznek vagy robbanásnak (amire a Nitrokémiánál már volt példa) beláthatatlan következménye lehet. A Balaton jövője nem épülhet veszélyes ipari üzemekre. Ha az országnak saját lőszergyártó kapacitás kell - ami elképzelhető -, akkor meg kell határozni a megfelelő helyet egy ipari övezetben, de semmiképpen sem a Balaton vonzáskörzetében.

 

2016. január 16.

Szabó Zsolt

 

 

 Új. Bal. Zöld.