Megosztás
2016.4.24. |
A Párbeszéd Magyarországért (PM) nemrég írásban kérdezte Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert, hogy mikor kívánják eltörölni a kettős juttatás tilalmát, azaz azt a kormánypártok által megszavazott törvényt, amely arra kényszeríti a dolgozókat, hogy a nyugdíjkorhatár átlépése után válasszanak a munkabér és a nyugdíjuk között. Balog helyett Rétvári Bence államtitkár annyit válaszolt: ha jogerőre emelkedik a strasbourgi bíróság döntése az ügyben, eltörlik a tilalmat. 
 

A Párbeszéd Magyarországért felháborítónak tartja, hogy a tilalom csak az országgyűlési- és európai parlamenti képviselőkre nem vonatkozik, azaz Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője például egyszerre juthat hozzá egymillió forint fölötti képviselői juttatásához és több mint 200 ezer forintos havi nyugdíjához. 

A PM többször benyújtotta a tilalom eltörlésére vonatkozó javaslatát, az Emberi Jogok Európai Bírósága pedig decemberben kimondta: jogsértő és diszkriminatív a szabályozás. Az ítélet óta már közel százan nyújtottak be panaszt a strasbourgi testülethez.

Ugyan a magyar állam fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, a jogerős döntés borítékolható, ami azt jelenti, hogy a magyar államnak az adófizetők pénzéből újabb több tízmilliárdos büntetést kell, megint kifizetnie.

 

Budapest, 2016. április 24.

Szabó Tímea

a PM társelnöke, országgyűlési képviselő

 

Párbeszéd: Veled!