Megosztás
2020.11.20. |

 

Az Orbán-kormány 2020-ban a lopás mellett a diszkriminációt tűzte ki célul, és ebben az ideológiai harcában még egy világjárvány sem akadályozza. A Párbeszéd a gyermekek jogainak világnapja alkalmából felszólítja a kormányt arra, hogy a gyermekek jövőjét veszélyeztető javaslatok helyett végre az érdekükben cselekedjen. A párt emellett a gyermekjogok biztosítására vonatkozó határozati javaslatot nyújtott be a parlamenthez.

 

Magyarország harminc éve írta alá az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét annak érdekében, hogy a gyermekek megfelelő ellátása, részvétele és védelme a társadalomban biztosított legyen. Az egyezmény rögzíti többek közt a gyermekek megfelelő életkörülményekhez, szociális biztonsághoz, oktatáshoz, bántalmazástól és kizsákmányolástól való védelemhez, családhoz, a megkülönböztetés-mentes élethez való jogait. Az 1991 óta hatályos egyezmény ellenére Magyarországon gyermekek százezreinél még mindig sérülnek ezek az alapvető jogok.

 

A Párbeszéd felhívja a figyelmet arra, hogy az ipari méretű kormányzati lopásnak és a kereszténység álcája mögé bújó kegyetlen rombolásnak az egyik legnagyobb vesztesei a gyermekek. Egyre több az oktatásból idő előtt kihulló kiskorú, egyre kevesebb a gyermekorvos, és még mindig több mint 50 ezer gyermek nem jut mindennap meleg ételhez. Ehhez képest a kormány elrabolta a legkiszolgáltatottabbak elől a Fóti Gyermekotthont, kitünteti a gyermekeket bántalmazó gyermekotthonok dolgozóit, évente gyerekek százaitól veszi el az örökbefogadás esélyét, igyekszik eltussolni a pedofil bűncselekményeket, és évek óta érzéketlenül nézi végig a családon belüli erőszak gyerekeket érintő eseteit.

 

A Párbeszéd követeli, hogy a kormány vegye végre komolyan a gyermekek testi és lelki védelmét! A párt többek között követeli, hogy a gyermekek jövőjét közvetlenül is kockáztató törvényjavaslatait, többek között az örökbefogadást szigorító javaslatait vonja vissza. Ezzel együtt benyújtott egy átfogó határozati javaslatot is a gyermekek védelme érdekében, különös tekintettel a jelenlegi járványhelyzetre.

 

A Párbeszéd határozati javaslata tartalmazza többek között, hogy a kormány emelje a duplájára a családi pótlékot; az oktatásban résztvevők számára biztosítsa a távoktatáshoz szükséges digitális feltételeket; a családon belüli erőszak megelőzése érdekében komplex intézkedési tervet hajtson végre, továbbá a gyermekvédelemben dolgozók számára azonnali béremelést sürgetünk.

 

 

Budapest, 2020. november 20.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnöke