Megosztás
2020.9.17. |

A Párbeszéd törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben az elévülési idő meghosszabbítását kezdeményezi a szexuális bűncselekményt kiskorúak sérelmére elkövetők esetében. Vagyis, hogy ne a sértett 18, hanem 23 éves korában kezdődjön az elévülés, mivel mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ilyen tettek ne maradjanak büntetlenül.

 

A jelenlegi szabályozás szerint a kiskorú sértettel szemben elkövetett olyan szexuális bűncselekmények esetében, amelyeket a Btk. legfeljebb öt évi szabadságvesztéssel büntet, az elévülési idő a sértett nagykorúságának napján kezdődik. Mivel az elévülési idő öt év, a sértett 23. életévének betöltését követően már nincs jogi lehetőség az elkövető felelősségre vonására. Emiatt például nincs lehetőség arra, hogy a volt XVII. kerületi fideszes alpolgármester a nevelt lánya sérelmére elkövetett szexuális visszaélés miatt elnyerje méltó büntetését. Annak felismerése, hogy valakit kiskorában szexuálisan zaklattak, esetleg pont egy olyan személy, akiben korábban megbízott, az ilyen trauma feldolgozása, az elhatározás megszületése, hogy büntessék meg az elkövetőt, annak felvállalása, hogy rendőrségi kihallgatásokon, szembesítéseken, bírósági tárgyalásokon újra és újra elmondja, mi történt vele, nagyon hosszú folyamat. Ha pedig valakit olyan személy zaklatott, molesztált szexuálisan, akinek anyagilag is kiszolgáltatott, mert például támogatja a tanulmányait, lehet, hogy 23 éves koráig nem is kerül a sértett olyan helyzetbe, hogy feljelentést tehessen.

 

A Párbeszéd ezért azt kezdeményezi, hogy az ilyen esetekben ne a sértett 18, hanem 23 éves korában kezdődjön az elévülés, mivel mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ilyen tettek ne maradjanak büntetlenül. Tovább azért is, hogy ne nyomassza még az a teher is az épp csak nagykorúvá vált sértetteket, hogy minél gyorsabban feljelentést kell tenniük, különben az elkövető nem kapja meg méltó büntetését.

 

 

Budapest, 2020. szeptember 17.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese,

Temesvári Szilvia, a Párbeszéd VI. kerületi alpolgármestere