család banki adósság
Megosztás
2017.9.2. |

A Párbeszéd szerint diszkriminatív az a kormányrendelet, amely 3. vagy 4. gyermek születése esetén 1 millió forintot engedne el a család banki adósságából. Pótcselekvések helyett az alapjövedelem bevezetését javasoljuk, amely minden gyermek után havi 30 ezer forint bevételt jelentene a családok számára.

A gyermekvállalás nem itt és most kérdése, hanem egy hosszú távú, tervezhető folyamat része. Kutatások támasztják alá, hogy Magyarországon 1 gyermek eltartása minimum havi 30-40 ezer forintot visz el, mire a felsőoktatásba kerül elérheti a 90-100 ezer forintot, vagyis mire ténylegesen önállóvá válik a gyermek, az 13-15 millió forint kiadást jelent a családi kasszának.

A Fidesz törvényjavaslata ezzel nem számol, amikor 1-1 millió forintot ígér a 3. vagy 4. gyermek születésért, azt is csak a meglévő adósságból elengedve. A magyar családok nem állami tamogatásért, vagy a 2010 óta nem emelt családi pótlékért vállalnak gyermeket, ezért teljesen perverz elgondolás a kormány részéről, hogy felelősen gondolkodó és számolni tudó szülők azért vállalnának további gyermekeket, hogy banki tartozásukat ezzel csökkentsék. A Fidesz az újabb látszatintézkedésével súlyosan megalázza a magyar családokat.

A Párbeszéd meggyőződése, hogy kiszámítható, biztonságos módon kell serkenteni a gyermekvállalást, ezért tényleges 90 ezer forintos havi Alapjövedelmet adna minden kismamának, akik így a gyermek felnőtté válásáig biztos jövedelemmel számolhatnak.

Budapest, 2017. szeptember 2.

Hegyesi Beáta
a Párbeszéd elnökségi tagja

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!