Megosztás
2017.1.5. |

A Párbeszéd környezet- és közegészségügyi károkozásért feljelentést tesz, mert a párthoz eljutott információk szerint Csobánkán és Pomázon két vállalkozó teherautókkal árulja a vegyszerekkel kezelt hulladékfát. Nem büntetni kell a szegénységben élőket, amiért nincs pénzük rendes tűzifára.

A Párbeszéd legutóbbi sajtótájékoztatója után több Pomázon és Csobánka környéken élő azt írta a pártnak, hogy két cég teherautókkal hordja a vegyszerrel szennyezett hulladékfát a településekre és pénzért árulja azt a helyi lakosoknak. Egyes hírek szerint Csobánkára több tucat autó szállítja a máshogy sehogyan sem értékesíthető fát. Míg néhány helyi vállalkozó meggazdagszik a szegényeken, addig több ezer ott élő néhány év múlva komoly egészségügyi problémával néz majd szembe, nem beszélve a budapestiekről, akikhez a Budapest tüdejének tartott pilis erdők felől eljut a szennyezett levegő.

A Párbeszéd ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz környezet- és közegészségügyi károkozásért. Az ünnepek előtt és azóta is többször mérték a szállópor koncentrációját egészségre károsnak Csobánkán és Pomázon. A Pest megyei településeken régóta probléma, hogy a kazánba elégetett szemét miatt szinte ablakot sem lehet nyitni fűtési szezonban.

A napokban a Levegő Munkacsoport is előállt egy ötlettel: bírságot és fokozottabb ellenőrzést követelnek a hatóságoktól. A Párbeszéd szerint nem a több százezres bírság, a kazánok mellé állított rendőr a megoldás, hanem egy felelős kormányzati környezetvédelmi politika és a szociális tűzifa-rendszer átalakítása.

Budapest, 2017. január 5.
Hegyesi Beáta
a Párbeszéd Pest megyei elnöke

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!

 

(fotó: Magyar Narancs)