Megosztás
2020.7.27. |

Ma délelőtti sajtótájékoztatómon emlékeztettem Orbán Viktor kormányfőt, hogy munkájukat elvesztett emberek tízezrei várták, hogy betartsa 3 hónappal ezelőtti ígéretét, miszerint az álláskeresési járadék 3 hónapnyi folyósítása után mindenkinek lesz munkahelye, akitől a válság elvette munkalehetőségét.

 

Nyilatkozatomra a Fidesz közleményt tett közzé, amelyben valótlanságok tömkelegével vádolt meg engem, a Párbeszédet és a magyar baloldal egészét. Valótlanság, miszerint a Párbeszéd nem támogatta a gazdaság- és munkahelyvédelmet. Az Alapjövedelem-koncepció teremtette volna meg mindenki számára az alapvető szükségletek biztosításának forrását, míg az álláskeresési járadék folyósítása időtartamának megemelése szintén tőlünk származik. A Fidesz a Párbeszéd sokkal bőkezűbb mentőcsomagját szavazta le.

 

Valótlanság, miszerint a Párbeszéd kiszolgáltatná Magyarország gazdaságát a külföldi profitérdekeknek, feladná a gazdasági szuverenitást. Míg a hazai kis- és középvállalkozások védelme válságkezelő javaslatunkban kiemelt helyet foglal el, addig a Fidesz külföldi multiknak és hazai oligarcháknak juttatott hatalmas kedvezményeket a magyar vállalkozások rovására a járvány alatt – legutóbb például a katás adózókba rúgott bele a kormány.

 

Valótlanság, miszerint a Párbeszéd megszorítana. Mi javasoltuk a különböző támogatások (így a családi pótlék vagy az öregségi nyugdíj) megemelését/kiterjesztését, a hiteltörlesztési moratórium bevezetését, a közmunkások bérének megnövelését. Mi nem megszorítanánk, csak Mészáros Lőrincékkel fizettetnénk szolidaritási adót.

 

A Fidesznek azt javasoljuk, hogy valótlanságokon alapuló közlemények kiadása helyett Orbán Viktor inkább jöjjön vissza rokonai balatoni luxusvillájából, és ne a liberálisokat vegye a hátára, hanem a magyar munkavállalók gondjait a vállára.

 

 

Budapest, 2020. július 27.

Kocsis-Cake Olivio,

a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese

 

(Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)