Megosztás
2015.3.21. |

A PM üdvözli, hogy az EU a szorosabb energetikai együttműködés és a külső forrásoktól való függetlenedés útjára lépett; meggyőződésünk, hogy az Energiaunió minden európai polgár érdekét szolgálja. Ugyanakkor hiányoljuk a megállapodásból a világosabb klímavédelmi és fenntarthatósági intézkedéseket: a jövő Európájának energiaellátása nem épülhet a fosszilis energiaforrásokra és az atomerőművekre.

 

Két győztese is van az Európai Tanács energiaunióról szóló pénteki döntésének. A legnagyobb nyertesek minden bizonnyal az uniós polgárok lesznek, hiszen az energiaszállítási infrastruktúrák összekapcsolása, az egyoldalú függőségek kizárása és az egységes európai energiapiac megteremtése elsősorban az ő érdekeiket szolgálja. A PM álláspontja szerint ugyanakkor a győztesek közé tartoznak az energiaipar óriásvállalatai is, hiszen Európa vezetői láthatóan új áram- és gázvezetékek építésében, atomerőművek létesítésében, a palaolajban és a palagázban látják az energiabiztonság garanciáját, az energiahatékonyság növelésére és a megújulók szerepének erősítésére csak tartalék megoldásként tekintenek.

 

A PM-nek az Európai Zöldpárttal egybecsengő véleménye szerint a valódi ellátásbiztonságot és a fogyasztók megfizethető energiaellátását az segítené, ha az EU főként a saját megújuló energiaforrásaira alapozná az energiaellátást, és hatékony lépéseket tenne az energiafogyasztás csökkentéséért. Ezzel egyszerre lehetne szolgálni a fenntarthatóságot, a munkahelyteremtést, az európai gazdaság élénkítését és a valódi függetlenséget.

 

A Tanács ülésének fontos fejleménye, hogy Orbán Viktornak az Unió megosztására és az orosz szankciók fellazítására irányuló destruktív politikája teljes vereséget szenvedett: az EU nem kér a putyini függésből, és még az olcsóbban adott orosz gázért sem hajlandó feladni a saját értékeit. Az energiaunió Európa szempontjából így is csak félsiker, Orbánéknak viszont teljes kudarc: világossá vált, hogy az uniós energiapolitikában nincs helye az oroszbarát különutasságnak, és ezt Brüsszelben a magyar kormányfő is kénytelen volt tudomásul venni.

 

Brüsszel-Budapest, 2017. március 21.

 

  Jávor Benedek európai parlamenti képviselő