Karácsony Gergely
Megosztás
2018.6.27. |

Eltérően ítéli meg a migráció kérdését a kormány és a Párbeszéd; előbbi szerint az unióra nehezedő súlyos problémáról van szó, míg utóbbi szerint Magyarországra nem is nehezedik igazi nyomás. A migráció ügyéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke folytatott vitát kedd este Budapesten a Menedék Egyesület szervezésében.

    Gulyás Gergely úgy vélekedett, hogy a magyar kormány egy egész Európát feszítő politikai kérdésre adott helyes választ, következetesen kitartva a határvédelem fontosságát hangoztató álláspontja mellett.
    Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy 2015 óta, amikor 400 ezer migráns ment át Magyarországon a magyar kormány következetes álláspontot képvisel. Vagyis azt, hogy Európának meg kell védenie a külső határait, illetve az unión kívül kell létrehozni a migránsokat fogadó, úgynevezett hotspotokat.
    Továbbá nem csak Magyarországon, hanem valamennyi uniós tagállamban a migráció vált a legfontosabb témává - vélekedett.
    Ez annál is inkább kulcskérdés, mert Európának joga van indentitása megőrzéséhez és nem képes további migránsok millióit integrálni - fűzte hozzá.
    A miniszter közlése szerint Magyarország csak következetesen be kívánja tartani az olyan megállapodásokat, mint a schengeni egyezmény és ezek betartását várja el a partnereitől is.
    Ugyanakkor az Európai Unió akkor képes megerősödni, ha toleranciát gyakorol a különböző országok álláspontja iránt. Márpedig közös migrációs politika nem létezik, ez tagállami hatáskör - mondta.
    Karácsony Gergely úgy vélekedett: miközben Magyarországra nem nehezedik valódi migrációs nyomás, a kormány, a migráció ürügyén "elképesztő gyűlöletkampányt" folytat a közélet "lehülyítése" érdekében.
    Megítélése szerint kétarcúság jellemzi a kormány menekültpolitikáját. Ugyanis miközben 20 ezer külföldinek ad pénzért letelepedési engedélyt, olyan migránsok ellen folytat gyűlöletkampányt, akik nincsenek is jelen az országban.
    A Párbeszéd társelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország nem célország, hanem tranzitország, ami továbbra sincs jelen a migrációs térképen.
    Ebben a helyzetben - folytatta - a Fidesz politikájának a lényege, hogy "gyűlöletképet" szolgáljon az embereknek, pusztán azért, hogy elterelje a figyelmet a kormányzás hiányáról.
    Mindennek pedig az a következménye, hogy embereket vernek meg az utcán, pusztán azért, mert migránsnak nézik őket - figyelmeztetett.
    Karácsony Gergely szerint ez a politika Európa széthullásához vezet. Ugyanis Európa eddig mindig a nagyobb szolidaritás, a kooperáció erősítése mentén jutott túl a válságokon, most pedig minden ország azt mondja, hogy "bárhová, csak hozzánk ne jöjjenek a menekültek".
    Ennek a politikának pedig a magyar miniszterelnök az élharcosa, továbbá a kooperációnak a magyar kormány a legfőbb gátja, azzal hogy "széttrollkodja" az unió által előkészített nemzetközi egyezményeket - mondta az ellenzéki politikus.

 

MTI

 

Csatlakozz!