Megosztás
2014.5.23. |

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban ma azt mondta, hogy a halálbüntetés kérdése „megérne egy misét”. Az Együtt-PM szerint vállalhatatlan egy ilyen mondat egy európai ország miniszterelnökétől, aki továbbra is öles lépésekkel halad afelé, hogy kiírja magát a civilizált nemzetek közösségéből. A pártszövetség szerint nem a büntetőjog további szigorítására, hanem megfelelő áldozatvédelemre, gyorsabb nyomozásra és a bűncselekmények felderítésének javítására lenne szükség.

 

A halálbüntetés bevezetése sem alkotmányjogilag, sem a hazánk által is elfogadott nemzetközi jogi normák értelmében nem lehetséges hazánkban. Magyarország ratifikálta az Emberi Jogok Európai Egyezményét, a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát és azok kiegészítő jegyzőkönyveit, és az EU tagjaként az unió Alapjogi Chartájában foglaltakat is kötelező betartani. Az Európa Tanácsban 47 tagállamban 1997 óta nem hajtottak végre halálbüntetést.

 

A harmadik Orbán-kormány belekezdett egy orwelli-világ kiépítésébe: a magyar társadalmat az elnyomók és az elnyomottak táborára akarja szétszakítani. Az Együtt-PM meggyőződése, hogy ez a büntetési forma sérti az élethez, az emberi méltósághoz való jogot, egy jogállamban pedig a büntetés célja nem lehet a bosszú. A büntetésnek arányban kell állnia az elkövetett bűntettel, de az arányosság nem jelentheti, hogy ugyanazt tesszük az elkövetővel, amit ő tett másokkal. Ráadásul számos példát láttunk arra a világban, hogy később derült ki az elítélt ártatlansága, halálbüntetés esetében viszont a tévedés nem orvosolható.

 

Az Együtt-PM felszólítja Orbán Viktort, hogy fejezze be a szélsőjobboldalnak tett gesztusait, és az ország szétszakítása helyett a társadalom egységének megteremtésén dolgozzon!

 

Szabó Tímea

az Együtt-PM társelnöke