Megosztás
2020.12.3. |

 

A Párbeszéd hosszú évek óta azért küzd, hogy a fogyatékossággal élő emberek is ugyanúgy élhessék a mindennapjaikat, ahogy mindenki más. A járvány idején kiváltképp nagy szükség van az egyenlő bánásmódra, az akadálymentesítésre, az otthonápolás munkaként történő elismerésére és a mindenki számára elérhető minőségi oktatásra. A Párbeszéd ismét benyújtja a fogyatékossággal élő emberek megsegítéséről szóló határozati javaslatát.

 

A KSH adatai szerint Magyarországon másfélmillió embert korlátoznak egészségügyi problémái a mindennapi tevékenységeik elvégzésében. Az érintettek a munkavégzés és a tanulás terén érzik magukat hátrányban, kétharmaduk pedig azt tapasztalja, hogy akadályokba ütközik a társadalomban való részvétel során. Minden második embernek okoz gondot a közlekedés, az önellátásban akadályozottak aránya pedig eléri a 30 százalékot. Az élethelyzetükből fakadó többletköltségeik mérséklésére az egészségkárosodottak kevesebb, mint egyharmada kap valamilyen pénzbeli vagy természetbeni juttatást. Ha belevesszük a hozzátartozókat is, több mint kétmillió érintettről beszélünk.

 

A kormánytól megszoktuk, hogy magára hagyja az embereket, a járvány kezelésében ez még jobban megmutatkozik, hiszen az első és a második szakaszban is csak a lopás és a fideszes haverok jólléte számít nekik. Elég volt a Fidesz esztelen és embertelen önkényéből! Egy válsághelyzet idején, amikor az egyenlőtlenség ekkorra méreteket ölt, még jobban oda kell figyelni azokra, akiknek nehezebb a saját érdekeik képviselete.

 

A Párbeszéd továbbra is tiltakozik az Egyenlő Bánásmód Hatóság beolvasztása ellen, mert nem látja biztosítottnak, hogy a fogyatékossággal élő emberek jogainak védelme ugyanolyan színvonalú marad, mint eddig volt. Ezen túl pedig meg kell emelni és munkaként kell elismerni az otthonápolást, akadálymentesíteni kell a hivatalokat, a köztereket, az iskolákat, és biztosítani kell, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek is családban nőhessenek fel.

 

A Párbeszéd újra benyújtja a fogyatékossággal élő emberek életkörülményeit javítani hivatott határozati javaslatát azzal a céllal, hogy a kormány méltányos, igazságos és felelősségteljes intézkedéseket tegyen érdekükben ebben a járvány és válság sújtotta időszakban, hogy mindannyiuknak nagyobb esélye legyen az emberhez méltó élethez.

 

 

Budapest, 2020. december 3.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője

 

(Fotó: Szabó Bernadett / Reuters)