Megosztás
2016.6.5. |

A matematika kemény dolog. Közismert: Orbán Viktor úgy manipulálta a választási rendszert, hogy ha demokratikus erők megosztottak, az egyfordulós választás miatt csak a Fidesz nyerhet. Ezt láthattuk Dunaújvárosban is. 

 

Ezért javasolta az időközi választás előtt Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, hogy Dunaújvárosban egy demokratikus és átlátható előválasztáson kerüljön kiválasztásra az a jelölt, akinek legnagyobb esélye van a putyinista jobboldal legyőzésére. Sajnos az MSZP és DK vezetői nem fogadták el a Párbeszéd Magyarországért javaslatát. 

Pedig egy olyan erős baloldali hagyományokkal rendelkező városban, mint Dunaújváros, ha érvényesülhetne az emberek valódi értékválasztása, ma is a baloldal győzött volna.

 

Arra, hogy legyen egy egészséges verseny a baloldalon, és a legjobb jelölt álljon ki a jobboldal képviselőivel, egy valódi megoldás van: az előválasztás. Jó lenne, ha legalább most, a dunaújvárosi eredmények ismeretében ezt belátnák a pártok vezetői – hiszen annak, hogy a demokratikus erők egymással viaskodnak a választáson, csak egyetlen kimenete lehet: a Fidesz hatalmon maradása.

 

A Párbeszéd Magyarországért jelöltje, Pappné Grabant Ilona, aki maga is az előválasztás támogatója volt, közel 8 százaléknyi szavazattal kitűnő eredményt ért el; gyakorlatilag holtversenyben végzett a negyedik helyen az MSZP-s jelölttel. 

Nem ez az első alkalom, amikor a Párbeszéd Magyarországért önállóan indulva bebizonyította, hogy valódi választási helyzetben magasan túlszárnyalja a bejutási küszöböt. Dunaújvárosban Szabó Zsolt, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja eddig is saját jogon ült a közgyűlésben, de utoljára a XIII. kerületben is az LMP-t maga mögé utasítva lett negyedik erő a Párbeszéd Magyarországért.

 

Nekünk azonban nem az öncélú létezés, hanem a kormányváltás és a valódi változás szolgálata a fontos, ezért a továbbiakban is amellett fogunk érvelni, hogy – felhasználva Dunaújváros tanulságait – a demokratikus közösség előválasztás útján emelje ki azt a 106 igaz embert, akik 2018-ban legyőzhetik a Fidesz politikusait.

 

2016. június 5.

Párbeszéd Magyarországért Sajtó

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!