Nemzeti_bank
Megosztás
2015.3.24. |

A Párbeszéd Magyarországért módosító törvényjavaslatot nyújt be, amelyben kezdeményezi, hogy a károsultak polgári jogi igényének tényleges érvényesíthetősége érdekében a csődöt mondott pénzügyi felügyelet felelős MNB-tisztségviselőinek vagyonát is zár alá vehessék és a károsultak kárpótlására fordíthassák.

 

A Quaestor a Magyar Nemzeti Bank tudtával és engedélyével, vélhetően illegálisan bocsátott ki 150 milliárd forint értékben kötvényt. A Párbeszéd Magyarországért szerint ezért nem tagadható a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi felügyeleti felelőssége is a brókerbotrányokban. 

 

A Quaestor valójában csak a múlt héten jelentett be öncsődöt, jóllehet 10 nappal korábban már az irodáik előtt hosszú sorokban kígyóztak a kétségbeesett ügyfelek abban a hiszemben, hogy a cég ezt már korábban megtette. Ráadásul a Külgazdasági és Külügyminisztérium cégeit érdekes módon az utolsó pillanatban figyelmeztették, így azok ki tudták menekíteni a befektetéseiket, miközben a több ezer magyar kisbetétes megtakarításai bent ragadtak. 

 

Budapest, 2015. március 24.

 

Szabó Zsolt, a PM gazdasági szakpolitikusa

 

(kép forrása: mno.hu)