Megosztás
2020.7.25. |

Tihanyt felfalja a NER, a település arculati és tájképi értékei folyamatosan pusztulnak, a kormányhivatalba integrált zöldhatóság egyelőre hallgat, míg a nemzeti park szerint probléma ugyan, ők azonban nem tehetnek semmit. A tihanyi dúlás az iskolapéldája annak, mit művel az orbáni hatalom a Balatonnal a természeti kincseinket megvédeni hivatott hatóságok csendes asszisztálása mellett.

 

Évtizedeken át még a falazáshoz, a tetőfedéshez használt anyagokat is meghatározták – ezért lehetett Tihany az ország egyik legszebb, legegységesebb arculatú települése –, ma viszont már akkor sem mernek szólni, ha a Fidesz-holdudvar ismert és ismeretlen oligarchái kacsalábon forgó, ízléstelen üvegpalotákkal szórják tele a páratlan panorámájú domboldalt. Az Orbán-rezsim újgazdagjainak gyomorforgató tihanyi nyomulása miatt a környezet- és természetvédelmi hatósági jogköröket gyakorló kormányhivatalhoz és az illetékes nemzeti parkhoz fordult a Párbeszéd azzal a kérdéssel: meddig nézik még a pusztítást, és mikor lépnek fel az áldatlan állapotokkal szemben?

 

A kapott válaszok – már amelyik szervezet küldött – egyszerre tanulságosak és elkeserítőek. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára a Párbeszéd írásbeli kérdéseire válaszolva közölte: a Veszprém Megyei Kormányhivatal a „Tihanyban megvalósuló fejlesztéseket a község különleges adottságaira, védett természeti terület jellegére tekintettel kiemelt figyelemmel kíséri”; egyébként pedig – a kormány álláspontja szerint – rengeteg új, „országos jelentőségű védett természeti terület létesült” az elmúlt években. (Utóbbi egyrészt nem igaz; másrészt mégis hogyan kellene értenünk? Nem baj, hogy Tihanyból a NER luxuslakóparkja lesz, mert cserébe más területeket majd védetté nyilvánítanak?) A Veszprém Megyei Kormányhivatal egyelőre hallgat, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szerint viszont tényleg baj van: az intézmény, ha virágnyelven is, az „engedélytől eltérő kialakult állapotról” ír, de ezt hatáskör híján ők sajnos nem tudják megoldani.

 

A környezet és a természet védelmére rendelt Veszprém Megyei Kormányhivatal tehát még „gondolkodik” a válaszon, a kormány szerint nem számít, ha a Balatonból Mészáros Lőrinc és Tiborcz István kerti tava lesz, a nemzeti park pedig széttárt karokkal sajnálkozik.

 

 

Budapest, 2020. július 25.

Kocsis-Cake Olivio,

a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese

 

(Fotó: 444.hu)