Jávor Benedek
Megosztás
2017.6.14. |

Jávor Benedek a Párbeszéd EP-képviselője szerint a jogszabály nem csupán az alkotmányos szabadságjogok szempontjából aggályos, de súlyosan sérti az unió alapvető alapszabadságait, többek között a tőke szabad áramlását. A"külföldről származó forrás" tisztázatlan definíciója pedig a törvény alkalmazása során súlyos jogbizonytalanságot eredményez. 

A Párbeszéd EP képviselője felszólította Áder Jánost, hogy ne írja alá a civiltörvényt. “Az államfőnek is tudnia kell, hiszen élt liberális demokráciában, hogy ez a jogszabály hányféleképpen sérti a demokratikus alapértékeket, és hogy mekkora arculcsapás ez nem csak a civil szervezeteknek, de az általuk képviselt állampolgároknak is.”- mondta Jávor.

Az európai parlamenti képviselő szerint éppen az EU-s források felhasználásánál mutatja meg a Fidesz-kormány az új törvény lényegét: ha a kormány költ vagy oszt el külföldi pénz (az uniós forrásokat), akkor az nem minősül külföldinek, de ha bárki más dönt ugyanezekről a forrásokról, akkor az már külföldinek minősül és megbélyegez. Valójában az igazi cél minden, a kormánytól független kezdeményezés, gondolat és szervezet megfojtása.

A képviselő bejelentette, hogy amennyiben az államfő a szokásos módon az alkotmányosságtól nagyvonalúan eltekintve, a Fidesz érdekeire tekintettel aláírja a jogszabályt, akkor azonnali hatállyal az Európai Bizottsághoz fordul az uniós alapértékek megsértése miatt.


Brüsszel-Budapest, 2017. június 14.

Jávor Benedek a Párbeszéd EP-képviselője

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!