Megosztás
2015.2.23. |

Amit a PM már hónapok óta prognosztizál, az most kezd valósággá válni: immár a Financial Times is arról ír, hogy súlyos gondok vannak a paksi bővítési beruházás uniós engedélyezésével. A zöld párt szerint egyre biztosabb, hogy a magyar adófizetők, a parlament és az uniós intézmények elől eltitkolt szerződés alapján nem lehet Magyarországon atomerőművet építeni – minél előbb látja ezt be az Orbán-kormány, annál kisebb kár éri az országot.

 

A Financial Times szerint az Euratom, illetve az Európai Bizottság versenyszabályozásért felelős igazgatósága egyelőre nem adta az áldását a paksi projektre – holott az európai jog alapján a beruházás megvalósításához mindkettőre szükség lenne –, és könnyen lehet, hogy a magyar kormány nem is fogja megkapni a jóváhagyást. 

Az Euratom az üzemanyag-ellátásra vonatkozó magyar-orosz megállapodás körül vizsgálódik, a Bizottság pedig a tiltott állami támogatás gyanúja, illetve – Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselőjének beadványa nyomán – a beruházási tender elhagyása miatt elemzi egy uniós eljárás lehetőségét. 

A tiltott állami támogatás ügyében az a helyzet is előállhat, hogy az illegálisnak bizonyult támogatást vissza kell vonni, ami azonnal bedönti a pénzügyileg enélkül nem életképes projektet. Amennyiben a Bizottság nem fogadja el a nyilvános tender elhagyását, az pedig az egész bővítés leállítását jelenti. Mindez annak tükrében különösen meglepő, hogy Orbánék a szerződés aláírásakor azt állították: az EU mindenről tud, és mindent elfogadott - ez a mai ismeretek szerint nem felel meg a valóságnak.

A PM a most megfogalmazott aggályokat az elmúlt hónapokban már a magyar és az európai parlamentben is szóvá tette. Az ellenzéki párt szerint az egyre kilátástalanabb beruházás előkészületeit a jogi és a pénzügyi részletek tisztázásáig azonnal le kell állítani, és haladéktalanul biztosítani kell a folyamat teljes átláthatóságát: a magyar adófizetőknek nincsenek fölösleges ezermilliárdjaik egy finanszírozhatatlan és befejezhetetlen atomerőműre.

 

Budapest, 2015. február 23.

 

                                               Jávor Benedek EP képviselő