Megosztás
2015.11.17. |

Azonnali hatállyal megtilthat minden, a paksi bővítéssel kapcsolatos beszerzést az Európai Bizottság a nemzetközi beruházási tender elhagyása miatt Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) európai parlamenti képviselője által kezdeményezett vizsgálat nyomán. A PM szerint a magyar társadalomra ráerőltetett, orosz érdekű projektért, és annak csődjéért is az Orbán-kormánynak kell vállalnia a felelősséget.

 

A magyar kormánynak nem volt joga pályáztatás nélkül az orosz Roszatomnak adnia a paksi bővítési beruházást -  a Bruxinfo értesülései szerint ezt állapította meg Elzbieta Bienkowska, a Bizottságnak a belső piacok működéséért felelős biztosa abban az eljárásban, amelyet Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője kezdeményezett a nemzetközi tender elhagyása miatt. Az Európai Bizottság most az uniós közbeszerzési szabályok megsértésének minősítette a 2014 januárjában a magyar és a nemzetközi közvéleményt is meglepő lépést, és a paksi projekttel kapcsolatos összes beszerzés leállítására kötelezte a kormányt a vizsgálat befejezéséig.

 

Jávor Benedek szerint a bizottsági döntés a paksi bővítéssel kapcsolatos másik uniós eljárás, a tiltott állami támogatással kapcsolatos vizsgálat kimenetelére is hatással lesz, hiszen egy uniós jogot sértő beruházás állami finanszírozására nem lehet brüsszeli jóváhagyást szerezni: egyre valószínűbb, hogy a titokban megkötött paktumon alapuló, orosz geopolitikai érdekeket szolgáló beruházást az európai jogrendszer keretein belül nem lehet megvalósítani. A bővítésre oktalanul elköltött milliárdokért, a magyar energiarendszer fejlődésének blokkolásáért, az egyoldalúan vállalt külpolitikai kockázatokért és hátrányokért ebben az esetben minden felelősség az atomprojektben vakon hívő Orbán-kormányt terheli.

 

Tegnap este óta mindez ténnyé vált, Brüsszel felfüggeszti Paks II-t. Lázár János is megerősítette.

Bővebben: http://nol.hu/belfold/felfuggesztettek-a-paksi-bovitest-1575567 és itt: http://24.hu/fn/gazdasag/2015/11/18/lazar-megerositette-leallitja-brusszel-paks-2-t/

 

Brüsszel-Budapest, 2015. november 17.

Jávor Benedek, PM